Lendo: Prihodi od poreza na dobit trebaju ostati kantonima

Predsjednik Vlade Kantona Središnja Bosna (KSB) Tahir Lendo ne slaže se sa zahtjevom općinskih načelnika za ravnopravniju raspodjelu javnih prihoda, posebice poreza na dobit koji trenutno u punom iznosu naplaćuje kanton.

“Općine nisu nikada dosad dobivale taj porez i njihov zahtjev je, da kažem, njihov osobni. To je par općina koje nisu zadovoline, možda u ovom trenutku ni ne razmišljaju dovolino o tome u što se usmjerava porez na dobit”, prokomentirao je Lendo.

Na pitanje koliko godišnje Kanton uprihoduje od poreza na dobit, Lendo je odgovorio kako taj iznos nije konstantan.

“U nekim godinama firme posluju dobro, kao prošle godine kad je porez rastao, a u nekim baš i ne. Mi cijenimo da taj dio ne treba dirati, treba ga zadržati na postojećoj razini, a zahtiev načelnika je legalan legitiman. U 202l. mislim da će se vrijednost poreza na dobit približiti 2019. kada je on iznosio 23 do 26 milijuna maraka”, kazao je Lendo.

Kantonalni ministar gospodarstva Nisvet Hrnjić kazao je, pak, kako općinama treba izaćiu susret ako je to moguće.

“Sve što dolazi i lokalnih zajednica je sigurno opravdano. Lokalne zajednice su u najbližem kontaktu s osnovnim, egzistencijalnim i životnim problemima građana, zbog toga, sve ono što dolazi kao zahtjev lokalnih zajednica, najozbilinije bih razmotrio i ako postoji prostor povećao, financijski i svakako drugo, jer lokalne zajednice su strateški bitne nasem društvu”, rekao je Hrnjić.

Na jučer održanoj koordinaciji načelnika
općina Kantona Središnja Bosna razgovarano je o raspodieli javnih prihoda. Tom prigodom, općinski načelnici zatražili su sastanak s predstavnicima federalne razine vlasti na kome bi razgovarali o pravednijoj raspodjeli javnih prihoda.