Lendo: Iznos pomoći realnom sektoru ovisit će o proračunskim mogućnostima

Procjenjujemo da je na udaru pandemije koronavirusa oko 20.000 radnika u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ), a Vlada će im pomoći u skladu s budžetskim mogućnostima, izjavio je u petak premijer SBŽ-a Tahir Lendo.

Lendo je najavio da bi Vlada idući tjedan trebala razmatrati rebalans proračuna, nakon čega će o njemu, zajedno sa tzv. korona zakonom, odlučivati Skupština SBŽ-a.

Podsjetivši da je raspisan javni poziv za mjesečni program pomoći radnicima poduzeća i obrta kojima je zbog pandemije zabranjen rad, Lendo je kazao da će “korona zakon” obuhvatiti i ostale gospodarske subjekte pogođene pandemijom.

“I tu će biti sufinanciranje minimalne plaće, a iznosi će ovisiti o mogućnostima budžetskih sredstava. Procjene su da je oko 20.000 radnika na udaru korone, ali pomoć moramo uskladiti s mogućnostima”, naglasio je.

Upozoravajući da je nastavljen pad prihoda u županijskom proračunu, Lendo je kazao da je nemoguće očekivati da plaće uposlenih u javnom sektoru budu zadržane u punom iznosu.

“Logično je da sindikati štite prava uposlenika, ali, ukoliko imate pad realnog sektora i budžetskih prihoda, ne mogu se očekivati ni stopostotne plate u javnom sektoru. Tu je bit solidarnosti. Imate, recimo, policiju koja je u ovom periodu najviše radila, a najmanje je grlata, dok oni sektori koji su najmanje radili imaju najviše zahtjeva”, kazao je Lendo, dodavši kako se očekuje izjašnjavanje Ministarstva financija SBŽ-a o visini travanjskih plaća.

Na upit novinara za koje namjene će biti raspoređen očekivani dio od sredstava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Lendo je kazao da će taj novac ući u proračun i biti raspoređen po kodovima koji su u deficitu.

“Moramo održati socijalu, jer tu imamo snažan pritisak i taj segment ne smijemo dirati, kao ni boračke naknade i zdravstvena prava. Ne znamo ni kakvo će biti stanje u zdravstvu i hoćemo li i tu morati dodatno intervenirati”, naglasio je.

Lendo je ocijenio je da je pred vlastima te županije neizvjesna borba za saniranje posljedica pandemije koronavirusa.

Prethodni članakŽSB: U protekla 24 sata testirano 150 osoba, nema novozaraženih, u Vitezu spriječeno žarište
Sljedeći članakOdržan sastanak radne grupe za unapređenje učenja na daljinu u KSB