Lendin šovinizam bez granica

Vijest kako će 29. lipnja u Novom Travniku u povodu blagdana svetih Petra i Pavla održati koncert popularni, čak bi rekli među Hrvatima omiljeni Marko Perković Thompson, u Središnjoj Bosni je primljena s oduševljenjem. No, vrlo brzo zadovoljstvo i oduševljenje zamijenio je gnjev i  ogorčenje pokušajima općinskog načelnika Novog Travnika, Refika Lende, bivšeg oficira tzv. JNA da onemogući, zabrani održavanje ovoga koncerta. Zašto? Zato, jer  „…općina Novi Travnik nije konsultirana od bilo koga po ovom pitanju, niti je od nas traženo mišljenje i suglasnost…“, poručio je vrli načelnik Novog Travnika, u službenom priopćenju za javnost u kojemu se dodaje „…kako se ovakvi (kakvi?) koncerti u okruženju (?) zabranjuju, te izražavamo ozbiljnu zabrinutost za sigurnost građana i posjetitelja koncerta…“.

Na ovakvo obrazloženje razloga traženja zabrane održavanja koncerta jedan duhoviti Novotravničanin   kaže kako je njima (građanima Novog Travnika op.a.) od njegove brige i zabrinutosti sve gore i gore, pa mu poručuje da se već jednom prestane za njih brinuti.

Načelnik Lendo u službenom priopćenju također poručuje kako „… oštro osuđujemo održavanje koncerta u Novom Travniku i upozoravamo organizatora Udrugu PRONT i Kulturno društvo „Glavica“, te direktora Javnog poduzeća ORŠK koji je bez suglasnosti općine Novi Travnik, kao i bez suglasnosti MUP-a  ustupio prostor Gradske sportske dvorane, da će isključivo oni snositi odgovornost ukoliko dođe do održavanja koncerta u Novom Travniku i narušavanja sigurnosne situacije“.

A zašto bi i od koga došlo do narušavanja sigurnosne situacije, pitaju organizatori i građani Novog Travnika hrvatske nacionalnosti? Je li to načelnik nešto zna što javnosti nije dovoljno poznato. Je li to vrli načelnik Lendo oprezan zbog  nedavno na ovom području privedenog državljanina Turske označenog kao prijetnja po nacionalnu sigurnost, jer se privedeni dovodi u vezu s terorizmom. Otkud mu uopće takva (moguća) očekivanja, prejudiciranja narušavanja javnoga reda i ugrožavanja sigurnosti građana? Naime, Thompson je na području Lašvanske doline i u srednjoj Bosni gostovao više puta, u Vitezu na Gradskom trgu, u Biloj na svečanostima „Robertovo“ na otvorenom, u Kiseljaku na Gradskom nogometnom stadionu… i nikada, baš nikada ni najmanji problem kakve novotravnički načelnik spominje, rekli bismo čak i najavljuje, nije bilo. Pa zašto bi ih sada bilo?

„Sve zakonske korake, tražene i nužne, smo poduzeli. Imamo sve potrebne suglasnosti Gradske sportske dvorane, Policijske postaje u Novom Travniku…, a bilo kakva  suglasnost od Općine niti nam treba niti to zakonski trebamo tražiti“, kaže nam predsjednik Udruge PRONT, Ivica Džambas, uspješni organizator brojnih koncerata u Novom Travniku, a i  u drugim mjestima srednje Bosne, ali i drugih brojnih kulturnih, humanitarnih akcija…

Džambas nam kaže kako samo dva dana (27. lipnja op.a.) prije Thompsonovog koncerta (29. lipnja op.a.), u istoj dvorani Udruga PRONT organizira bajramski koncert poznate sarajevske grupe „Divanhana“. Načelniku je to poznato, a nije pitao zašto nije tražena općinska suglasnost za održavanje tog koncerta.

„Radimo profesionalno i odgovorno i želimo svojim radom i činjenjem pozitivno djelovati i na međunacionalnu i međureligijsku toleranciju. Volimo svoje, poštujemo tuđe, a to nekomu (?), očito je, smeta. Nije u već uhodanom i prljavom trendu“, kaže predsjednik Udruge PRONT, Ivica Džambas.

Jasno je da su nepotrebne i nekorektne reakcije općinskog načelnika Refika Lende, a njegovih gafova bilo je i ranije i iz njih su se jasno iskazivale i one „druge“ namjere, zagrijale političku pa i nacionalnu scenu i sada će trebati i dodatne mjere nadležnih institucija, prije svih policijsko-sigurnosnih, kako bi koncert Marka Perkovića Thompsona protekao u najboljem redu. Kako bi se, naime,  od načelnika Lende i njegovog ponašanja „država to sam ja“, eventualni zli „duhovi iz boce“ vratili tamo gdje im je mjesto. Jer, sada je koncert izazvao i dodatni interes, dvorana će biti prepuna, a najavljuje se dolazak Thompsonovih fanova čak i iz inozemstva.

Uz to, Hrvati iz Novog Travnika upućuju pitanje svom (?) načelniku kako bi on reagirao da se predsjednik Općinskog vijeća (Hrvat, op-a.), kao on, u slučaju koncerta Marka Perkovića Thompsona, usprotivi, izražavajući zabrinutost za sigurnost građana, održavanjem u Novom Travniku, recimo, koncerta Dine Merlina?

Prethodni članakPožari u PS Vitezit podmetnuti, provodi se istraga
Sljedeći članakKada će se Vitežani ogrijati?