Ledić arhitektura & Vitez.info: Idejno rješenje dječjeg parka u Vitezu

Dječji park Vitez | Ledić Arhitektura

Inicijativa i želja Udruge mladih “Enter” portala Vitez.info za rekonstrukcijom dječjih igrališta, a prije svega dječjeg parka u središtu Viteza, nije nova, o njoj smo pisali još prije više od četiri godine. Uradili smo nekoliko prijedloga, nakon čega je u pomoć priskočila tvrtka Ledić arhitektura te izradila idejno rješenje igrališta za djecu u centru Viteza. 

“Bilo je zadovoljstvo raditi na ovoj ideji, a svakako smo željeli dati i svoj doprinos da ona ugleda svjetlo dana. Ipak, da bi došlo do konačne realizacije svoj obol će morati dati i nadležne institucije, a siguran sam da će znati prepoznati značaj i u konačnici sve benefite koje bi Vitez dobio realizacijom ovoga projekta. Mi smo na raspolaganju oko daljnje pomoći kako bi se moglo pristupiti pravljenju glavnog projekta”, kazao je Josip Ledić, vlasnik Ledić arhitekture.

Dječji park u središtu Viteza, kao i ostali diljem grada prilično su zapušteni, te osim pokušaja pojedinaca, prije svega u parku kod gradske knjižnice, ništa se ozbiljnije nije uradilo. Nakon što je urađeno idejno rješenje prije više od godinu dana interesiranje je pokazala i Općina Vitez, ali ništa više od toga.

“Već dugo smo u aktivnostima oko ovoga projekta, ali već neko vrijeme stvari se po ovom pitanju nisu pomaknule s mrtve točke. U dogovoru s dragim prijateljima iz Ledić arhitekture i vlasnikom Josipom Ledićem, kojima ovim putem najiskrenije zahvaljujem na velikoj pomoći, odlučili smo izaći u javnost s ovim prijedlogom, kako bi ispitali što naši sugrađani misle o ovomu, a ako reakcije budu pozitivne pokušat ćemo realizirati neke naše zamisli koje će u konačnici, vjerujemo, dovesti do realizacije ovoga projekta. Velike zahvale idu Borislavu Sučiću, koji je uradio prvotni prijedlog, na osnovu kojega smo i razvijali dalje ideju. Pozivamo i sve one koji žele ili mogu dati doprinos na bilo koji način da nam se jave”, kazao je Ivan Sajević, predsjednik UM “Enter”.

U nastavku teksta donosimo informacije o projektu, kao i vizualizaciju projekta dječjeg parka.

OPIS PROJEKTA

Dječji park u Vitezu smješten je u centru grada i zamišljen je kao moderno dizajnirano multifunkcionalno igralište. Kompletan projekt je izrađen prema BiH standardu BAS EN 1176-1 kojima se definira ova oblast.

Sve podloge koje se koriste za igru su zamišljene da budu izrađene od reciklirane gume ili od riječnog granuliranog pijeska. Sve sprave za igru trebaju biti dugotrajne, izdržljive i sigurne za igru. Materijali od kojih bi se izrađivali su: nehrđajući čelik, HDPE plastika, EPDM guma sa metalnim ojačanjem. Park je centralnog karaktera I podijeljen je u pet različitih zona.

Centralna zona na koju gravitiraju sve ostale zone i pješački prilazi je zamišljena za igru djece svih uzrasta. Na centralnu zonu se nastavlja natkriveni paviljon koji veže zonu za igru djece najmanjeg uzrasta (3-6 god.). Ova zona je u potpunosti izolirana ogradom i zelenilom radi potpune kontrole nad djecom i higijenskih uvjeta na samoj zoni za igru. Preko puta je smještena zona sa centralnom kulom i dr. spravama za igru djece od 4-8 godina.

U odnosu na osovinu koja povezuje prethodne tri zone, bočno su površine za igralište malog nogometa eliptičnog karaktera. Nasuprot je smještena zona za odrasle –STREET WORKOUT- opremljen sa spravama za vanjsko vježbanje. Ova zona je izolirana čempresima od ostatka parka. Hortikulturno rješenje je prilagođeno zelenilu u susjednim parkovima u kojim postoje stabla platana i breze, koje bi tvorili hlad i sjenu u samom parku.

INFORMACIJE

Klijent:Udruga mladih ENTER / Općina Vitez
Vrsta: Urbanizam (vanjska uređenja)
Godina: 2016. g.
Lokacija: Vitez, Centar

Uredimo dječja igrališta

Prethodni članakMusa: Osvojili smo bod, mada smo računali i planirali osvojiti sva tri
Sljedeći članakSrebro i bronce za mlade karatašice Viteza