LAŠVANSKA DOLINA: Projekt zaobilaznog puta od Malog Mošunja do Nević Polja već 8 godina stoji u ladicama

I dok su gužve magistralnom cestom od Viteza do Travnika nesnošljive, prometni čepovi izluđuju građane a zastoji u slučaju prometnih nesreća traju satima, projekt zaobilazne ceste preko Malog Mošunja, Gladnika i Nević Polja već osam godina stoji u ladicama nadležnih institucija.

Naime, još 2012. načelnici tri susjedne općine, Viteza, Travnika i Novog Travnika potpisali su suglasnost za moralnu i financijsku podršku Mjesnoj zajednici Bila za asfaltiranje putne dionice Mali Mošunj – Gladnik – Nević Polje.

Mještani ovih naselja još su jednom upozorili kako bi asfaltiranje spomenute dionice smanjilo prometne gužve za čak 30 posto, obzirom da bi, kaže Ivica Bajo iz naselja Gladnik, rasteretilo magistralni put.

“Svi su dali suglasnost, a taj projekt stoji punih osam godina u ladici Ministarstva prostornog uređenja, gradnje i zaštite okoliša. Ništa nisu uradili, a ta putna komunikacija bi smanjila prometne gužve za 30 posto kad je špica”, rekao je Bajo za Drukčiji.

Nije realno da taj pravac financira kantonalna vlast, kaže Sulejman Bečirević, direktor Županijske direkcije za ceste, obzirom da je riječ o lokalnim cestama.

“Sjećam se te inicijative, međutim tamo prolazi brza cesta i on faktički ne postoji niti kao lokalni put. To je problem općina. Svaka općina može asfaltirati svoje nekategorizirane ceste kako hoće, nitko im ne brani. To ne može biti regionalni put, ali može se asfaltirati, što mogu uraditi općine. Recimo općina Vitez i općina Travnik imaju sasvim dovoljno novca da to asfaltiraju, a pogotovo te tri općine zajedno”, rekao je Bečirević.

Prethodni članakGorivo u BiH može pojeftiniti do 10 feninga
Sljedeći članakBučići: U petak obilježavanje “Noći muzeja”