Kulturni ugođaj u HKC u Novoj Biloj

sudionice„Kako, bolan, nema Bosne”, naziv je glazbeno-scensko-poetskog kolaža održanog u petak navečer u Novoj Biloj.

Cilj ove večeri kulture je promocija Bosne i kulturnog bogatstva kojega ima. A taj cilj, na zanimljiv poetski način objasnila je mlada novotravnička pjesnikinja, Gloria Lujanović.

„Pokušat ćemo vratiti Bosni stari sjaj koji su joj godinama uzimali pretvarajući je u ostavljeno dijete nemarne majke. Bosni koja je poput sedmog djeteta nosila odjeću starije braće i sestara, hrabro i pomalo drsko obuvala cipele tri broja veće i kročila svijetom kao da su joj odgovarajući broj. Bosni koja se otimala i borila i onda kada su sve nade postale obične utopijske teze. Bosni koja se nije trudila svidjeti nikomu, jer se ni sama sebi nije sviđala ovakva kakva je. Bosni koja je dala velike ljude bez kojih ne bi bilo nje same, ali ni Hercegovine”.

Čitana je i recitirana poezija o Bosni – autora Nedžada Ibrašimovića, Branka Ćopića, Muse Ćazima – Ćatića, Maka Dizdara – te prozni tekstovi Meše Selimovića i travničkog nobelovca, Ive Andrića. To su, uz Gloriu Lujanović i uz glasovirsku pratnju, Davora Đide, činile Anela Križanac i Ivanela Brković.

Organizator ovog zanimljivog kulturnog događaja je Hrvatski kulturni centar (HKC) u Novoj Biloj i Ilijana Budimir Trupina u suradnji s Gloriom Lujanović.
Ilijana Budimir Trupina je večer uljepšala svojim vokalnim sposobnostima otpjevavši pjesmu od Doris Dragović – Dajem ti srce zemljo moja.

Z. Čilić / Vitez.info