Kulturni književni ugođaj u Vitezu

Vrijedni Napretkovci iz Viteza (HKD Napredak, podružnica Vitez) još jednom su svojim sugrađanima priredili lijepi, rekli bismo, nezaboravni poetsko-književni kulturni ugođaj.

Naime, u Klubu ovoga društva u subotu su priređena dva književna događaja, spojena u jedan vrijedan pažnje i pozornosti. Organizirali su poetsko poslijepodne posvećeno pokojnom pjesniku Iliji Ladinu i u lijepom i zanimljivom perfomansu kojemu su, uz Vitežane, prisustvovali i pjesnici iz Hrvatske, Srbije, Italije, Crne Gore i BiH, sudionici natječaja HKD Napredak u Vitezu za književne nagrade „Ilija Ladin“. Prisurno je bilo više od 35 pjesnika, a mnogi od njih bili su i aktivni sudionici poetskog perfomansa posvećenog velikom bosanskohercegovačkom pjesniku.

Tom prilikom obznanjena su i imena desetoro autora čije su pjesme ušle u uži izbor za spomenutu nagradu, a tri najbolje pjesme, po izboru stručnog žirija, bit će proglašene i autori prigodno nagrađeni, na idućem druženju pjesnika i književnika koje će se održati iduće godine, ponovno u Vitezu, što će ubuduće biti i tradicionalno. Nominirani autori su: Anita Martinac (Mostar), Ivica Bodulica-Strikan (Usdora), Dragan Marijanović (Mostar), Nihad Mešić (Tuzla), Esma Bandić (Travnik), Birsena Puljević (Novi Pazar), Kenan Kundalić (Zenica), Zdravko Odorčić (Zagreb), Majda Zukić (Lukavac) i Šima Majić (Tomislavgrad).

U drugom dijelu programa promoviran je roman „Učiteljica modnog krojenja u Sarajevu 1914.“, istaknutog bosanskohercegovačkog književnika Ante Zirduma (1956.) iz Viteza, autora do sada 19 objavljenih knjiga. Ideju i inspiraciju za ovaj zanimljivi roman s povijesno-ratnom (Prvi svjetski rat) i ljubavnom tematikom Zirdum je našao u dnevniku Austrijanke, Marije Lamprecht, učiteljice modnog krojenja u Sarajevu i njezine dugogodišnje družice i velike prijateljice, Anke Topić, također prosvjetne djelatnice, rođene u Žepču a umrle u Vitezu gdje je i pokopana. A treba naglasiti da je Anka Topić prva žena u BiH koja je objavila zbirku poezije „Izgubljena zvijezda“ (1908. godine u Sarajevu)

Knjigu su predstavili na vrlo osebujan način, književnik, novinar, publicist i istaknuti kulturni djelatnik iz Viteza, Željko Kocaj i mlada književnica, profesorica iz Travnika, Esma Bandić.

„Učiteljica modnog krojenja u Sarajevu 1914. je povijesni antiratni roman uspješno književnog krojača koji je skrojio i sačinio krasnu toaletu od dnevničkih zapisa jedne došljakinje u Bosnu, u Sarajevo, koji mu je slučajno dospio u ruke, elegantno ga uobličio i sašio, ukrasivši je tajnama, ljudskim manama i vrlinama, tugama i malim radostima dvije žene koje svjedoče početku prve velike ratne tragedije dvadesetog stoljeća“, kazao je predstavljač, Željko Kocaj.

Zanimljivo i pohvalno za roman Ante Zirduma, s naglaskom na psihološki aspekt, predstavljaćica Esma Bandić je, uz ostalo, naglasila:

„Kroz dijelove sudbina dvije žene, bliske prijateljice i sudbinski vezane, Marije i Anke, vidimo da se ratovi, vanjski i unutarnji, ponavljaju od početka do kraja, iako nam se nekada učini da samo mi volimo, samo nas boli i samo nas ratovi razvihore i razdvoje, a ono, uvijek je toga bilo i biti će. Jer., čovjek je prilično loš učenik, ne može naučiti najvažniju lekciju da smo ipak svi samo ljudi, na razmeđima u borbama između biti, poriva, nagona, prosvjetljenja i otkrovjenja“

U (pre)malom prostoru Kluba HKD Napredak za sve ljubitelje i poštovatelje lijepe pisane riječi i poštovatelje književnog djela Ante Zirduma, ali u lijepom i toplom ozračju bliskosti, istih ili sličnoih „valnih dužina“, interesa…, dodatan „štih“ ugođaju dali su i članovi HKD Napredak iz Viteza.

Reklama