Kuda plovi bosanskohercegovački nogometni brod?

Borislav Ramljak

Nogometni suci su „svete krave“ i o njima i njihovom suđenju baš ništa se ne smije reći, poglavito kada su u pitanju treneri, igrači… pa i unatoč činjenici da je (da su) njihovim odlukama masakrirani, da im se na terenu,  „otima“ ono što pošteno rade i grade, pa tako i „kruh nasušni“ koji vrlo teško zarađuju i svaki je komad zarađeni „sa sedam kora“. Istina, ništa novoga ovdje nije rečeno, nije nepoznato jer se ponavlja iz utakmice u utakmicu, iz kola u kolo, iz prvenstva u prvenstvo. I ujeo vuk magarca! Jer „močvara“ ostaje močvara, puna krokodila, žabokrečine… a jasno je u njoj nisu samo „svete krave“ jer, u protivnom ne bi ostali i opstali, „močvara“ bi bila brzo isušena.

Povod ovoj tužnoj i ružnoj prići je utakmica Vitez –  Krupa odigrana prošle subote na Gradskom stadionu u Vitezu na kojoj je glavi lik bio sudac Miloš Gigović. Sudio je Gigović kako je htio, a htio je, vidjelo se iz aviona, suditi na štetu Viteza. I  sudio je. No, reći ćemo, nije to bilo kriminalno loše suđenje, nego prljavo, tendenciozno, s neuspjelim prikrivanjem loših namjera. A takvo suđenje niti je kakva novost za NK Vitez, a bome ni za FK Krupu, dovoljno loše da Vitez ne pobijedi i Krupa ne izgubi. A kako je riječ o „svetoj kravi“ najbolje se vidjelo na tiskovnoj konferenciji kada trener Viteza nije o sucu smio ni riječ zucnuti. Zna se zašto, a oni koji poznaju trenera Bonića,  znaju kako mu je bilo šutjeti i prešutjeti sve ono što im je sudac Gigović na terenu priredio.

A sudac Miloš Gigović iz Gradiške dobro je znao da mu je „obraz“ prljav, znao je da će se njegovo ime, zbog suđenja, povlačiti po medijima, pa je na perfidan način ploču pokušao okrenuti na drugu stranu i optužio je službenog predstavnika NK Viteza, Borislava Ramljaka da je na poluvremenu utakmice drsko ga povukavši za dres pitao: Što to radiš? Pa tako i drugi put… To nasilničko reagiranje (?) Borislava Ramljaka odlučno je potvrdio Gigovićev pobočnik (prvi pomoćni sudac – „sveta krava“) na terenu, a očito je i izvan terena, Moamer Čaušević iz Sarajeva, delegat je to revnosno unio u službeni zapisnik… I umjesto o  lošem, pokvarenom suđenu, ploča je okrenuta na drugu stranu i „tema dana“ je Borislav Ramljak, službeni predstavnik NK Viteza i njegov napad na suca Gigovića, na njegov sudački i ljudski integritet.

I „Giga“, kako ga službeni predstavnik Viteza oslovljava i tako ga je, kaže nam, oslovljavao na poluvremenu u trenutku „žestokih prijetnji“ kojim ga je izložio. A kazao je „Gigi“, kaže Ramljak:

„Giga, napravio si nekoliko ozbiljnih propusta na našu štetu“. „Njegov Giga“ je grubo reagirao, čak ga i odgurnuo, „jasno mi kazavši da mu ništa ne govorim“. Otkud ta prisnost sa sucem, otkud obraćanje s „Giga“, pitamo Ramljaka.

„Dobro znam čovjeka, s njegovim ocem Ilijom imam i vrlo korektne poslovne odnose, bio sam u njihovoj obiteljskoj kući… Ma ni na kraj pameti mi nije bilo uvrijediti ga, prijetiti mu… nisam ja takav čovjek. Zašto bi ja, uostalom, takvo što činio pred brojnim svjedocima, pred pomoćnim sucima, pred nekoliko članova Uprave NK Vitez, pred zaštitarima… Razočaran sam, zaista, i ozbiljno razmišljam zadovoljštinu potražiti na sudu. Jer sve ovo što se sada provlači kroz medije je atak na mene, na moj ugled a i na klub koji sam uvijek časno predstavljao“, govori za Vitez.info, tri dana nakon utakmice, uvrijeđeni i povrijeđeni „dobri čovjek“, kako ga u Vitezu zovu, Borislav Ramljak.

U NK Vitez su čvrsto stali uz svog člana ističući kako je Ramljak godinama, uz brojne druge funkcije i službeni predstavnik Kluba na prvenstvenim utakmicama

„Evo, u ovoj situaciji pozivamo suce, delegate, kontrolore, predstavnike klubova koji poznaju Ramljaka, a mnogi ga poznaju, neka kažu jesu li ikada od njega čuli ružnu riječ, psovku, prijetnju na svoj račun… Neka se jave, neka kažu kada i gdje su takvo što od Borislava Ramljaka doživjeli“.

Među Vitežanima doslovno vlada nevjerica. Vitez je malo mjesto, svi se međusobno poznaju, i staro i mlado zna Borislava, poznaju ga kao veselog, mirnog i uvijek dobronamjernog, a jedan nam Vietžanin kaže:

„Boro Ramljak napao suce… Ma taj čovjek nikada nikoga nije ružno pogledao, uvrijedio…, taj nikada ni mrava nije zgazio…“

Na žalost, kada je bh nogomet u pitanju, i takvi mogu doći na stup srama, pa onda, ponovo, tko zna po koji put i pitanje: Kuda plovi bosanskohercegovački nogometno brod? Nikuda, rekli bismo, kako će zaploviti i ploviti kada je do „pramca“ u močvarnom glibu!

Prethodni članakUnapređenje ekonomskih razvoja
Sljedeći članakGoogle će hitnim porukama korisnike upozoravati na terorizam, katastrofe i nesreće