Kuda ide A1 liga Herceg-Bosne?!

Portal vitez.info sinoć je dobio mail od našeg čitatelja, Vitežanina, studenta u Mostaru. Naš čitatelj se osvrnuo na utakmicu drugok kola “Lige 4” KS Herceg Bosne. “Kuda ide Liga Herceg-Bosne?!”, pita se naš čitatelj.

“U okviru drugog kola “Lige 4” košarkaškog saveza “Herceg-Bosne” sastale su se dvije ponajbolje ekipe ovosezonskog košarkaškog prvenstva KS Herceg-Bosne, Student i Brotnjo. Utakmica se igrala u Mostaru pred oko dvjestotinjak gledatelja, a Brotnjo je slavilo rezultatom 78:79. Utakmica je imala veliki značaj, jer pobjednika približava finalu lige iz kojeg će jedna ekipa ići u Premijer ligu BiH. Pobjeda Brotnja i ne bi bila (pre)veliko iznenađenje da se u ovoj utakmici nije desio scenarij nezamisliv ni za dječje filmove.

Student je tijekom cijele utakmice kontrolirao prednost, sve do 8 sekundi prije kraja, kada je na semaforu bilo 78:72 za ovaj sastav. Kada se očekivao završetak susretadogodilo se nešto nevjerojatno. Igrač Brotnja, Marković ostaje sam na otvorenom šutu za tri poena i pogađa za 78:75. Nakon ovoga domaći trener poziva time – out i očito dogovara kako “završiti” utakmicu. Lopta je sa strane za Student, a obje ekipe ispunile su bonus. Svatko tko zna bilo što o košarci očekivao bi mirno ubacivanje lopte u teren te pravljenje prekršaja igrača Brotnja koji traže slamku spasa u zadnjih 7 sekundi. Međutim, iz neobjašnjivih razloga igrači Brotnja ostavljaju samog iskusnog Opančara koji umjesto da zadržava vrijeme, iz samo njemu (ili njima) znanih razloga šutira na koš, kao da mu život ovisi o tome. Naravno, Opančar je promašio, uvjerljivo, a loptu hvata igrač Brotnja Pinjuh na kome se odmah radi prekršaj. Pinjuh je siguran s linije slobodnih bacanja i na semaforu je rezultat 78:77. Međutim, još uvijek nije dovoljno. Loptu izvode igrači Studenta, daju je u ruke Brekalu, na kojemu gosti rade prekršaj. Brekalu, koji je minut prije toga pogodio 2 šuta za tri poena “drhti” ruka te promašuje oba slobodna bacanja. Do kraja je manje od 3 sekunde. Lopta je kod Planinića, na 20 metara od koša Studenta i čini se da je Student ipak izvukao “toliko željenu” pobjedu. Međutim, iz samo njemu znanih razloga igrač Daniel Zovko pravi grub prekršaj na Mariju Planiniću te istog šalje na liniju slobodnih bacanja. Marijo pogađa oba bacanja i obe ekipe mogle su početi slaviti “svoje” pobjede. Kuda ide Liga Herceg-Bosne?!”, stoji u pismu.

Prema našim saznanjima ekipa Studenta nema prevelikih ambicija za plasman u viši rang natjecanja i ostaje nejasno zašto su, ako uopće jesu, prepustili pobjedu Brotnju. Osim ako iz Brotnja nisu htjeli osigurati prednost domaćeg terena…

Komentar na ovo pismo smo pokušali dobiti iz HOKK “Vitez”, međutim u ovom klubu su ostali “zakopčani do grla”. Kako kažu u upravi viteškog kluba ne zanimaju ih drugi klubovi, orjentirani su isključivo na svoje igre, a o drugima ne žele razmišljati.

Kontaktirali smo predsjednika KS Herceg-Bosne, Darinka Mihaljevića koji nam je rekao kako nema nikakve informacije o eventualnim nepravilnostima, niti žalbama, ali da se utakmice snimaju i da je moguće dobiti snimku utakmice. Isto nam je potvrdio i povjerenik za natjecanje, Božo Bošnjak, koji je rekao da kao povjerenik ne smije komentirati ishode utakmica. Neslužbeno, u savezu su uvjereni kako nema nikakvih anomalija, niti nepravilnosti. Povjerenik Bošnjak je najavio kako će nazočiti utakmici između Brotnja i Viteza, koja će biti odigrana u Čitluku, u četvrtak 11. travnja. 

Kako smo dobili informaciju da se utakmice snimaju i da nije problem doći do snimka susreta bili smo slobodni zamoliti predsjednika Mihaljevića i povjerenika Bošnjaka da nam osiguraju snimku susreta Studenta i Brotnja, čiju ćemo infarktnu završnicu vrlo rado objaviti na našem portalu.