KUD “Romski sjaj” iz Viteza na Danima Balkana u München-u

U sklopu udruženja Roma „Jačanje – Zuralipe“ iz Viteza, djeluje i novoosnovano romsko kulturno – umjetničko društvo “Romski sjaj”.

Iako su mlado, tek prije sedam mjeseci, osnovano društvo, imali su čast i zadovoljstvo predstaviti sebe, svoju kulturu te tradiciju, kao i cijelu BiH na manifestaciji “Dani Balkana u München-u” od 12. do 24. ožujka.

Dani Balkana u München-u se tradicionalno održavaju već deveti put, te je ove godine bogat kulturno – umjetnički i edukativni program bio posebno posvećen temi “Romi na Balkanu”. U programima je učestvovalo 20-tak kulturno – umjetničkih društava i glazbenih skupina s područja cijelog Balkana, a KUD “Romski sjaj” Vitez je bio jedini predstavnik iz Bosne i Hercegovine. Važno je naglasiti i to da su bili počašćeni time što su svojim nastupima prvi otvarali programe kojim su oduševili sve prisutne.

Upoznavanje, druženje sa svim društvima s cijelog Balkana, sklapanje prijateljstava, te izlaganje na bazaru starih romskih zanata, članovima ovog društva će još dugo, dugo ostati u sjećanju, što će im biti dodatna snaga za uporan rad na očuvanju romske kulture i tradicije u budućnosti, te će svojim radom i uspjehom nastaviti dokazivati, da i Romi, kao jedna od 16 nacionalnih manjina koliko ih postoji u BiH, mogu biti ravnopravni s ostalim narodima.