KSB: Zbog pada broja upisanih srednjoškolaca 150 nastavnika ostaje bez norme

U prve razrede srednjih škola u Srednjobosanskom kantonu (SBK) upisano je 1.018 učenika, a očekuje se da, zbog smanjenog broja, bez dijela norme ostane oko 150 profesora, rečeno je danas na izvanrednoj sjednici Vlade SBK-a u Travniku.

Mi i sada imamo veliki broj nastavnika koji nemaju potpunu normu, a njihov broj u idućoj školskoj godini još će se i povećati. Očekujemo da oko 150 ljudi ostane bez potpune norme, dok će vrlo mali, zanemariv broj, ostati bez posla. Međutim, povećao se fond sati u osnovnim školama, tako da će ti profesori moći aplicirati na natječaje u tim školama i tako kompletirati svoje norme. Na tim natječajima imat će prednost u odnosu na one koji traže prvo zaposlenje, kazala je novinarima kantonalna ministrica obrazovanja Katica Čerkez.

Ona je podsjetila je da se radi o očekivanom problemu koji je nastao zbog uvođenje devetogodišnjeg sustava obrazovanja u škole SBK-a.

I prije tri-četiri godine znali smo da postoji razlog za brigu, jer će uvođenje devetogodišnjeg obrazovanja u osnovnim školama izazvati posljedice na upis u prve razrede srednjih škola. Tako da sada imamo najmanji broj upisanih učenika u srednje škole, odnosno njih 954 iz SBK-a, dok su 64 učenika došla iz drugih kantona s namjerom da kod nas upišu medicinsku školu ili medresu u Travniku, istaknula je Čerkez.

Dodala je kako se nakon prvog upisnog roka očekuje formiranje 64 odjela prvih razreda srednjih škola, a kompletna informacija bit će poznata nakon drugog upisnog roka u srpnju.

Prema odluci kantonalne vlade, odstupili smo i od pedagoških mjerila, pa će, iznimno u ovoj godini i samo u prvim razredima srednjih škola, biti formirani odjeli koji mogu imati minimalno 16, a maksimalno 20 učenika, kazala je Čerkez.

Po njezinim riječima, u nekim srednjim školama trenutno nema uvjeta za formiranje nijednog odjeljenja prvog razreda.

Radi se o Srednjoj mješovitoj školi Vitez i Srednjoj školi u Donjem Vakufu. Jedna ima šest, a druga devet učenika koji ih žele upisati, ali možda u drugom upisnom roku dobiju odgovarajući broj učenika za formiranje odjela, naglasila je Čerkez. Drugi upisni rok u srednjim školama u SBK-u bit će održan 4. i 5. srpnja.

IZVORFena
Prethodni članak“Oaza kućnih maza” zabavila djecu, ali i odrasle na 3. Danima hrvatskog kazališta u BiH
Sljedeći članakAutoput kroz BiH: Milijuni KM za otkup zemljišta, ali pojedini građani odbijaju odseliti