KSB: Sindikati nezadovoljni povećanjem osnovice, najavili prosvjede i štrajk

Sindikati iz Kantona Središnja Bosna (KSB) izrazili su nezadovoljstvo današnjim usvajanjem rebalansa županijskog proračuna, po kojem je predviđeno povećanje osnovice za 410 KM za zaposlene koji plaću primaju iz proračuna KSB.

Zastupnicima Sabora uime svih sindikata obratio se predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika organa uprave KSB Hajrudin Alibašić upozorivši kako su plaće u pojedinim općinama veće nego za zaposlene koji plaće primaju iz županijskog proračuna, te zatražio od zastupnika da još jednom razmisle prije usvajanja rebalansa.

Pojedine općine imaju osnovicu od 463 KM. Rukovodeći službenik u FBiH ima 350 KM veću plaću nego u kantonu, a u pojedinim općinama 287 KM veću plaću. Potrošačka košara za mart za četveročlanu porodicu iznosila je 2.917 KM, a početna plaća namještenika je 1.039 KM. Treba nam dvije i pol ili tri plaće da bismo stigli potrošačku košaru – rekao je Alibašić.

Predsjednik Samostalnog sindikata policije i uposlenika MUP-a SBK/KSB Dragan Škulj najavio je prosvjede i štrajk. Sindikati nisu zadovoljni usvajanjem rebalansa proračuna. Nisu ispoštovani zahtjevi sindikata da se izjednače osnovice u Federaciji BiH i KSB. Za naredno razdoblje sindikati će zauzeti stav i vjerojatno ćemo ići s prosvjedima i štrajkom – rekao je Škulj.

Ministrica financija KSB Mirjana Plavčić poručila je kako su primanja zaposlenih jedan od prioriteta Vlade, ali da u ovom trenutku nije bilo moguće predložiti veću osnovicu od 410 KM. Imali smo pregovore sa sindikatima, a ova Vlada je opredjeljenja da prije svega drži do stabilnosti proračuna, kao i izmirivanja i planiranja obveza sukladno nadležnostima i prioritetima kantona. Naravno da su plaće zaposlenih jedan od prioriteta, mi smo to pokazali u prethodnom razdoblju značajnim povećanjem osnovica, tako da smo u jednom trenutku uspjeli izjednačiti osnovice, ali sad nismo imali prostora predložiti osnovicu od 425, nego od 410 KM – rekla je Plavčić.