KSB: Potrebna bolja suradnja medija i organizacija civilnog društva

Suradnju i partnerstvo medija i organizacija civilnog društva je neophodno podići na višu razinu u Kantonu Središnja Bosna, poručili su u petak u Vitezu sudionici radionice posvećenoj medijima i organizacijama civilnog društva (OCD).

Tijekom prošlotjedne radionice novinari i predstavnici OCD-a ukazali su na propuste i probleme u suradnji, promociji aktivnosti OCD-a, podršci medijima, ali i na mnogobrojne organizacije koje postoje samo zbog novca i osobnih interesa.

Katica Čerkez, ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta KSB, u uvodnom izlaganju je kazala da mediji i OCD treba da budu korektiv vlasti ali isto tako i partneri u stvaranju boljeg okruženja i društva.

“Ako je objektivan i iskren odnos svi zajedno možemo doprinijeti stvaranju pozitivnijeg okruženja. Nažalost, kod nas mediji prečesto ističu samo negativne stvari. Mislim da je ovom društvu potrebno i pozitivnih priča”, kazala je Katica.

Ivan Sajević, predsjednik Udruge Enter, kazao je da su financijski problemi izraženi i u civilnom sektoru i u medijima i da je u takvoj situaciji teško očekivati pozitivne promjene.

“Živimo u sustavu bez sustava. Zašto nema suradnje?¨Odgovorni su svi. Svi se bave sobom i tu je ključni problem. Teško prolaze dobre inicijative jer je većina organizacija nezainteresirana i bave se samo svojim projektima. S druge strane, dobre stvari koje se dešavaju, poput Kazališnih dana u Vitezu, lokalni mediji dobro poprate ali javni servis ne napravi ni jedan prilog o tome, kao da ne postojimo”, kazao je Sajević.

Vanja Elezović, novinarka RTV Kiseljak, kazala je da je OCD zovu medije samo kada im trebaju.

“Ne postoji ta svijest kako funkcioniraju mediji i da i nama treba ponekad pomoć I podrška. Kada trebamo izjavu od nekih pojedinaca ne dobijemo ih, a kada im mi trebamo onda nas zovu. Taj odnos se treba mijenjati”, kazala je ona.

Alem Lolić, direktor TNT Group-a, kazao je da neke organizacije i javne institucije medije doživljavaju previše olako.

“Organizacije ako dobiju kroz projekt novac za medije gledaju da ga ne plasiraju medijima i da ga zadrže. Slično se ponašaju i neke javne institucije. Potrebno je da se razumije I način rada medija I njihova potreba”, kazao je Alem.

Na kraju radionice zaključeno je da ipak pozitivnih promjena ne može biti bez suradnje OCD I medija, da se više sastaju novinari I predstavnici OCD I da razmjenjuju informacije I kreiraju zajedničke inicijative, kao I da se zahtijeva javna rasprava o dodjeli sredstava medijima I OCD.

Radionicu je organiziralo Udruženje/udruga BH novinari uz financijsku pomoć Ambasade Kraljevine Norveške.

Prethodni članakMoglo je i bolje
Sljedeći članakNajbolji bh. studenti slikarstva otputovali u Milano, među njima i Vitežanin Martin Frljić