Krizni stožer FMZ: U kratkom periodu pogoršana epidemiološka situacija, produljene mjere za suzbijanje koronavirusa

U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu u četvrtak je održana konferencija za medije Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva na kojoj su se obratili članovi Kriznog stožera dr. Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH dr. Sanjin Musa i prof. dr. Teufik Goletić, šef Laboratorije za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. 

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva i član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez istaknuo je da će mjere za suzbijanje koronavirusa biti produžene zbog evidentnog rasta povećanja oboljelih od koronavirusa u nekoliko kantona u Federaciji BiH.

– U kratkom periodu došlo je do značajnog pogoršanja epidemiološke situacije, posebno u Kantonu Sarajevo, ali i u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Tuzlanskom Kantonu, što nas tjera na oprez. U posljednje vrijeme zabilježili smo drastično nepridržavanje mjera kod stanovništva. To je posebno bitno za Kanton Sarajevo u koji svakodnevno ulazi i izlazi veliki broj osoba. Smatramo da su mjere na snazi dostatne, ali ukoliko ih stanovništvo poštuje – naglasio je Čerkez.

Očekuje da će u Kantonu Sarajevo biti donesene restriktivnije mjere, a sličan scenarij očekuje i u drugim kantonima u kojima je zabilježen porast oboljelih. Navodi da je nepoštivanje mjera u posljednjem periodu, kao i slučajevi velikih okupljanja u ugostiteljskim objektima, dovelo do razmatranja ponovnog uvođenja rigoroznih mjera i eventualnih zatvaranja objekata.

Dodao je da uprkos svim ovim pokazateljima građani BiH ipak imaju razloga za optimizam jer naša zemlja ulazi tek u drugi val pandemije, dok neke druge zemlje Europe bilježe ulazak u četvrti val, uprkos početku vakcinacije stanovništva.

Prethodni članakMeteorolog Krajinović: Ovo se nikad nije desilo tijekom veljače
Sljedeći članakČerkez najavio porast broja zaraženih u iduća dva, tri tjedna: Situacija je jako teška