Krizni stožer F BiH naredio da se obustavi rad i vrtića i škola u cijeloj Federaciji

S obzirom na to da je u BiH broj oboljelih od koronavirusa porastao na 11, Krizni stožer FBiH danas je uputio novu pooštrenu Naredbu prema kriznim stožerima županijskih ministarstava zdravstva.

Naredba obuhvaća preporuku da se obustavi rad vrtića na području cijele Federacije BiH, a županijama u kojima to još nije učinjeno naložena je obustava nastave u školama.

Naredbu koja odmah stupa na snagu, Klix.ba prenosi u cjelosti:

1. Nalaže se županijskim kriznim stožerima da donesu naredbu o obustavi nastave u osnovnim, srednjim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama na području županija, u trajanju od najmanje 15 dana, računajući od dana donošenja ove naredbe. Rok: Odmah.

2. Nalaže se županijskim kriznim stožerima da na području županija obustave rad dječijih vrtića, u trajanju od najmanje 15 dana, računajući od dana donošenja ove naredbe. Rok: Odmah.

3. Nalaže se županijskim kriznim stožerima da obustave održavanja kulturnih i sportskih događaja, kao i treninga na području županija, u trajanju od najmanje 15 dana, računajući od dana donošenja ove naredbe. Rok: Odmah.

4. Preporučuje se stanovništvu u Federaciji BiH, kao i stranim državljanima u Federaciji BiH da se u cilju zaštite osobnog zdravlja i zaštita javnog zdravlja pučanstva, striktno pridržavaju svih preporuka Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, odnosno kriznih stožera županijskih ministarstava zdravstva, kao i zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH.

5. Svim učenicima u osnovnim i srednjim školama, kao i studentima na visokoškolskim obrazovnim ustanovama na području Federacije BiH, dok traje obustava nastave u osnovnim, srednjim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama, preporučuje se da izbjegavaju nepotrebno kretanje i zadržavanje na mjestima javnog okupljanja. Za provođenje ove preporuke odgovorni su roditelji, odnosno zakonski zastupnici malodobnih učenika, a za punoljetne osobe: učenike i studente, navedeno je osobna odgovornost.

6. Svom stanovništvu u Federaciji BiH, kao i stranim državljanima u Federaciji BiH preporučuje se da izbjegavaju nepotrebno kretanje i zadržavanje na mjestima javnog okupljanja.

7. Nalaže se menadžmentima zdravstvenih ustanova, bez obzira na oblik vlasništva, kao i nositeljima privatnih praksi u Federaciji BiH da zdravstvenim djelatnicima i zdravstvenim suradnicima ne odobravaju putovanje u inozemstvo po bilo koj osnovi. Rok: kontinuiran do daljnjeg.

8. Nalaže se svim zdravstvenim radnicima i zdravstvenim suradnicima u Federaciji BiH da u uvjetima promijenjene epidemiološke situacije, odnosno u uvjetima kada je SZO proglasila pandemiju novog koronavirusa (COVID-19) ne napuštaju Federaciju BiH ni po koj osnovi. Rok: kontinuiran do daljnjeg.

9. Preporučujemo svim državljanima Federacije BiH koji žive ili rade u zemljama pogođenim novim koronavirusom (COVID-19) da ne dolaze u Federaciju BiH, zbog povećanja rizika od unošenja novog koronavirusa (COVID-19), a što bi dodatno moglo rezultirati pogoršanju epidemiološke situacije u Federacije BiH. Rok: kontinuiran do daljnjeg.

10. Ovom naredbom zamjenjuje se Naredba broj: 01-33-1426/20 od 11.03.2020. godine.

11. Ova naredba stupa na snagu danom donošenja, a to je 12. ožujka 2020. godine.

Prethodni članakVITEZ: U Vukovarskoj ulici zabrana parkiranja vozila, postavljen prometni znak
Sljedeći članakSandwich Baru “Hope” potrebna djelatnica za rad u kuhinji