Kristal iz Viteza sponzor i partner prve naučno-stručne konferencije SFERA 2015

Tema konferencije je bila “Oblikovanje i tehnologije arhitektonskih otvora”, ista je trajala dva dana, 12. i 13. studenog u prostorijama Tehnološkog parka INTERA u Mostaru.

Konferencija preispituje naučna, odnosno tehnološka dostignuća i profesionalna opredjeljenja u kontekstu proizvodnje, primjene i oblikovanja arhitektonskih ili građevinskih otvora. Bilo je također govora o novitetima u oblasti proizvodnje aluminijskih profila, stakla, novim pravilnicima za ugradnju u EU koji stupaju na snagu sljedeće godine. Jedan od sponzora konferencije je bilo i poznato poduzeće iz Viteza Kristal.

Promatrajući s naše pozicije, cilj sudjelovanja na ovoj konferenciji, sukladno prezentiranim temama i naučnim radovima je potaknuti zakonodavne institucije da ubrzaju i uspostave procese poštivanja normi koje EU nalaže i obvezuje BH privredu. Također, želja privatnog sektora je povezati struku i znanost u cilju budućeg razvoja sektora proizvodnje otvora odnosno svih uključenih elemenata pa i nas u proizvodnji i obradi stakla kazao je za Vitez.info Nikola Franjić, direktor poduzeća Kristal.

Konferencija se održala iz dva dijela – prezentacije naučnih i stručnih radova u prvom dijelu te prezentacije suvremenih tehnologija i proizvoda u domenu proizvodnje i dizajna prozora i vrata, u drugom dijelu konferencije. Cilj diskusije koja spaja pogled na prošlost, sadašnja dostignuća i buduće vizije o ovim arhitektonskim elementima je razmjena znanja i iskustva u različitim oblastima inžinjerstva, kao i otvaranje mogućnosti uspostavljanja međunarodne i domaće suradnje.

Dragan Čović, predsjedatelj Predsjedništva BiH, koji je otvorio konferenciju pozvao je struku da im pomognu u stvaranju zakonskog okvira za ovu oblast. Istaknuo je da im je cilj ekonomsko-socijalna stabilizacija zemlje te da su reformski procesi već počeli.

“Već na sljedećem sastanku s predstavnicima EU, koji je zakazan za sljedeći mjesec, trebali bi definirati datum kada ćemo predati aplikaciju za članstvo BiH”, naveo je on.

Smatra da će se stavljanjem BiH na europski put otvoriti mogućnost za povlačenje novih sredstava EU koja će biti od koristi i poduzećima iz ove oblasti.

Konferencija SFERA 2015 - Kristal