Kristal iz Viteza gradi novi pogon za proizvodnju laminiranog stakla

Firma Kristal iz Viteza planira na ljeto da otvori novi pogon za proizvodnju laminiranog stakla, u kome, osim automatske linije za laminiranje, planira smjestiti i druge mašine poput digitalnog printa i CNC mašina za obradu stakla. Jedna od vodećih kompanija u proizvodnji stakla u BiH, proizvode distribuira i u zemlje EU, a otvaranjem novog pogona uvećat će cjelokupne kapacitete, naročito proizvodnju laminiranog stakla.

Kako su rekli za portal eKapija u firmi Kristal, trenutno se postavlja betonska konstrukcija za novi pogon, a ako sve bude po planu, početkom kolovoza je predviđeno otvaranje.

– Nova automatska linija za laminiranje moći će da izlaminira oko 6.500 m2 mjesečno, što za nas znači povećanje kapaciteta za oko 80%. Ukupna veličina parcele koja nam je bila potrebna je 11.000 m2, a korisna površina na kojoj će biti smještena proizvodna hala je 7.500 m2. Njena lokacija je tik uz postojeće proizvodne pogone – kažu u Kristalu.

Laminirano staklo je vrsta sigurnosnog stakla koje se sastoji od dvije ili više ploča, istih ili različitih debljina, povezanih sigurnosnom folijom za laminiranje, pojašnjavaju u firmi Kristal. Zbog svojih sigurnosnih svojstava obično se koristi u stambenim i javnim objektima kod kojih se moraju zadovoljiti sigurnosni standard.

– Kvaliteta naših proizvoda je jednak za sve države, tako da se ono plasira na brojna tržišta, od zemalja u regionu, do zemalja u Europskoj uniji ili čak američkog tržišta. Dobili smo informaciju da su naši proizvodi došli čak do Kanade i Dubaija.

U Kristalu ističu brojne prednosti laminiranog stakla. Kažu da nakon pucanja ostaje u jedom komadu zahvaljujući međusloju, i tako ne uzrokuje dodatne štete i povrede.

– Laminirano staklo je jedino staklo koje garantira izdržljivost, zadovoljava visoke kriterije, a istovremeno ne gubi na estetici. Također je prilično dobro osiguranje od provale, a naročito je prikladna primjena na mjestima gdje se velika staklena površina mora zaštiti od razbijanja, poput izloga u trgovinama, balkona, pokretnih stepenica, staklenih pregrada, staklenih krovova i slično – dodaju u Kristalu.

Tradicija duga 25 godina

Viteški Kristal, inače, ima veoma širok asortiman proizvoda, od stakla koje se upotrebljava za eksterijere poput fasada, do stakla u enterijerima. Proizvodi se, osim na domaće tržište, izvoze u zemlje regiona i Europske unije, budući da imaju priznate certifikate europskih instituta.

Godišnje se preradi oko 450.000 m2 ravnog stakla, dok se proizvodnja trenutno odvija na površini od 10.000 m2.

Kao firma na tržištu BiH postojimo 25 godina. Iako samo radili na mnogobrojnim projektima, među značajnijim referencama su nam Hotel Park Split, Hotel Olympia Sky Vodice, Rodilište u Splitu, Sveučilišna knjižnica u Splitu, Zetagradnja Podgorica, Alfa stan Jordanovac i Veslačka – Zagreb, zgrada Vlade u Podgorici, Hotel Mostar, Nezavisni operater sistema (NOS) u Sarajevu, Hotel Malak u Sarajevu, TID Tower u Tirani, Erste banka u Podgorici, kompleks hotela Solaris Šibenik, itd.. – ističu u Kristalu.

Ulaganje u novi pogon i opremu je višemilijunsko, kažu nam u Kristalu, i dodaju da im zasad neće biti potrebni novi radnici, jer se sve više okreću automatizaciji proizvodnje. Sada zapošljavaju 190 radnika.

Zadovoljni kupci

Ističu da im je najbitniji fokus poboljšanje usluga kupcima, te da su postali sinonim za kvalitetan proizvod i dobru uslugu.

– Smatramo da naši rezultati govore dovoljno sami za sebe, i da je naš najveći rezultat to što smo prepoznati na tržištu i što nas kupci zovu godinu dana unaprijed kako bi rezervirali termin za proizvodnju. To uistinu cijenimo i hvala im na tome – kažu u Kristalu.

V. Dž. (Ekapija.ba)