Kreševo dobilo ‘zelenu tržnicu’ i samim tim prigodu za prodaju domaćih poljoprivrednih proizvoda

Povratak poljoprivredi, odnosno proizvodnji domaće i zdrave hrane, trend je koji je zahvatio i općinu Kreševo.

Proizvođačima koji su se odlučili iskoristiti potencijale ove djelatnosti potrebna je i odgovarajuća infrastruktura koja će im pomoći u plasmanu proizvedenog. Osluškujući želje i potrebe kreševskih poljoprivrednika, čelnici općinskih vlasti, predvođeni Radojem Vidovićem, načelnikom Kreševa, odlučili se na izgradnju takozvane “zelene tržnice”, prikladnog mjesta za prodaju poljoprivrednih proizvoda s ovog područja. Od ideje do realizacije za koju je osim Općine Kreševo, zaslužno i Federalno ministarstvo poljoprivrede, odnosno Ured za koordinaciju projekata pri spomenutom ministarstvu, nije prošlo puno vremena. Nova tržnica izgrađena je te proizvođačima dana na korištenje.

Njezinom izgradnjom Kreševo je dobilo novo, funkcionalno i moderno zdanje koje se savršeno uklopilo u postojeće arhitektonsko okruženje, vrijedno nešto više od 160 tisuća KM. Općina Kreševo osigurala je 30 posto sredstava za gradnju tržnice, a financirala je i izradu projektne dokumentacije te nadzor nad izvođenjem radova za koje je bila zadužena tvrtka “Miličević” iz Kreševa. Partner i implementator projekta bila je Agencija za održivi razvoj u FBiH Odraz. Objekt tržnice presijecanjem vrpce otvorio je Radoje Vidović, kreševski načelnik.

Na svoj način tržnicu su otvorili proizvođači koji su izložili i na prodaju ponudili svoje proizvode. Inače, tržnicom izgrađenom u sklopu IFAD-ovog projekta poboljšanja životnih uvjeta na selu upravljat će Poljoprivredna zadruga “Kreševo” koja će na katu imati i vlastite prostorije.

Drugi dio objekta služit kao ostava za smještaj poljoprivrednih proizvoda. Kreševo je jedna od 15 općina koje sudjeluju u projektu poboljšanja životnih uvjeta na selu i razvoja ruralnog poduzetništva. U projekt su, osim Kreševa, uključene i općine Kiseljak, Fojnica, Busovača, Vitez, Travnik, Novi Travnik, Žepče, Maglaj, Zavidovići, Olovo, Konjic, Jablanica, Rama i Mostar.

Večernji list