Kreditiranje u BiH bilježi oporavak

Bankarsko kreditiranje u Bosni i Hercegovini se donekle oporavilo u lipnju 2020. godine, nakon što je u prethodnim mjesecima pod utjecajam korona krize bilježilo znatno usporavanje, izvještava Indikator.ba.

Ukupni krediti komercijalnih banaka u BiH u lipnju iznosili su 20,39 milijardi KM i za 136 milijuna KM veći su nego u prethodnom mjesecu, svibnju. 

Ipak, iako su banke u lipnju dale više pozajmica, saldo ukupnih kredita nije još dosegao razine prije korona krize, budući da su krediti u ožujku iznosili 20,49 milijardi KM, a u prosincu prošle godine 20,77 milijardi KM.

Promatrano na godišnjoj razini, u lipnju 2020. u u odnosu na lipanj prethodne godine kreditni rast iznosio je “mršavih” 0,85 posto.

Oporavak kreditiranja poklapa se s blagim ekonomskim oporavkom koji se osjetio u lipnju nakon svibanjskog popuštanja strogih zdravstvenih mjera, a koji se iskazao kroz povećanje industrijske proizvodnje i izvoza, prihoda od poreza, kao i porast privatne potrošnje.

Kreditni rast u lipnju rezultat je rasta kredita odobrenih stanovništvu i kredita javnim poduzećima, dok je kreditiranje privatnih poduzeća stagniralo.
Ukupni krediti dati stanovništvu povećani su u lipnju za 49 milijuna KM u odnosu na svibanj na ukupno 9,84 milijarde KM, dok su krediti javnim poduzećima uvećani za 70 milijuna KM na 535,9 milijuna KM.

Ukupni krediti privatnim poduzećima bili su u lipnju 8,74 milijarde KM i porasli su tek za nešto više od milijun KM u odnosu na svibanj. 

Kada je riječ o kreditima datim različitim razinama vlasti određeno smanjenje u lipnju prisutno je kod kredita odobrenih vladama entiteta, vladama županija i fondovima socijalne zaštite, dok je jedino primijećen rast kod kredita općinama. Ukupno su krediti odobreni općinama u lipnju iznosili 342,2 milijuna KM i za 14,7 milijuna KM veći su nego u svibnju. 

Porast su zabilježili i krediti ostalim financijskim institucijama uvećavši se za 12,5 milijuna KM.

Prethodni članakF BiH: Od rujna minimalna mirovina 381 KM
Sljedeći članakKISELJAK: Na 25.000 kvadrata gradit će se dva sportska terena, trim-staze, mostovi, dječja igrališta…