KRČEVINE: 7. Dani kazandžija i izvornog bećarca nadmašili sva očekivanja

Sedmi po redu Dani kazandžija i izvornog bećarca, u organizaciji Mjesne zajednice Krčevine, kod Viteza, nadmašili su sva očekivanja. Ova već tradicionalna manifestacija i ove je godine okupila nekoliko tisuća posjetitelja te ukupno 37 kazana i brojne druge izlagače, bilo tradicionalnih obrta ili jela, koji su na taj način prezentirali kulturnu baštinu Hrvata Središnje Bosne, ali i čitave BiH i Hrvatske.

Ponovno su Vitežane na manifestaciji sudjelovali i brojni gosti iz Travnika, Novog Travnika, Busovače, Kreševa, Jajca, Zenice, Livna, Popovače i Županje (Republika Hrvatska), a brojni posjetitelji stigli su iz čitave BiH i Hrvatske, ali i brojnih europskih zemalja, Austrije, Švicarske, Njemačke, Italije, Francuske…a na samom početku sve posjetitelje je oduševio mimohod pjevačkih skupina u narodnim nošnjama, što je uistinu izgledalo fascinantno.

„Vrlo smo zadovoljni kako su protekli sedmi dani kazandžija i izvornog bećarca. Posjeta je bila odlična, kazandžije odlično organizirane, a sve skupine raspoložene, raspjevane, vesele. Imali smo i rekordnu posjetu, prema procjenama više od 5 000 posjetitelja je bilo ove godine, a svakako smo imali i rekordan broj kazana, njih 37. Kulturno-zabavni program je ponovno bio vrhunski, posjetitelji su na pozornici imali priliku vidjeti kako se pjeva bećerac našeg kraja, a svakako moramo spomenuti raspjevane goste iz Županje, kao i mnogobrojne goste iz Župe Vidoši kod Livna, koji su predstavili pjesmama svoga kraja. Također, ne smijemo zaboraviti i nama uvijek drage goste iz našeg grada prijatelja, Popovače, kao i goste iz Dubrovnika i Splita. Ovim putem zahvaljujem i svima koji su pomogli na bilo koji način, svim skupinama koje su sudjelovale, ali i svim posjetiteljima na dolasku. Posebne zahvale vrijednoj ekipi iz Krčevina, koja je sudjelovala u organizaciji“, istaknuo je u ime organizacijskog odbora Dejan Plavčić.

I ove godine vrijedne žene iz Krčevina dale su poseban obol ovoj manifestaciji pa su pripremile tradicionalna jela, koje su nekad pravile naše bake i mame. Vrijedni domaćini iz Krčevina pripremili su i besplatan grah i čvarke, a ekipa Lovaca ove godine je pravila lovački čobanac za sve posjetitelje. Njima su se priključili i gosti iz Županje koji su posjetitelje počastili slavonskim delicijama, kulenom i sirom, a posebnu pažnju uz čobanac privukao je grah iz čupa, pripreman po posebnoj recepturi. Blagoslov jela, kao i svih sudionika obavio je župnik župe Vitez, fra Velimir Bavka.

Kao i svake godine sudionike su očekivala i zanimljiva natjecanja, tako je za najveseliju skupina izabrana ekipa Donje Večeriske.

Za najbolju rakiju šljivovicu izabrana je ona Igora i Danijela, dok je drugo mjesto osvojio Stipo Čeko, a treće Marijan Čosić. Najbolju rakiju viljamovku ima Tomo Livančić, drugo mjesto pripalo je Davoru Šakiću, a treće Jaki Križancu.

Posebnu dimenziju ovoj vrijednoj manifestaciji ponovno je, kao i svake godine do sada, dala pjevačka skupina Krčevljani, kao i poznati glazbenik iz Krčevina Perica Strukar, Dejan Čeko, pjevačka skupina iz Mošunja, Pero Gudelj, Focus bend.

Svakako moramo istaknuti kako su idejni začetnici Dana kazandžija i izvornog bećarca viteškog kraja Goran Mišković i Pero Žuljević, te uz njih i Dragan Babić.

Na koncu, i ovoga puta iskreno čestitamo Krčevljanima na ovoj vrijednoj manifestaciji i nadamo se kako će iznaći snage još mnogo godina organizirati Dane kazandžija i izvornog bećarca viteškog kraja, manifestaciju za koju vjerojatno još nitko, pa ni sami domaćini nisu do kraja svjesni koliko vrijedi. Neprocjenjivo!

Prethodni članakNajavljujemo: Prva SLATKA UTRKA u Novom Travniku
Sljedeći članakPizzeria M – Libertas traži radnike