Kraljica je začina: Potiče probavu i liječi mnoge bolesti

U ayurvedskoj i kineskoj medicini kurkuma se upotrebljava u liječenju mnogih bolesti – od dijabetesa, infekcija probavnih organa, kožnih bolesti i psorijaze, alergija, kod zacjeljivanja rana, artritisa…

Iako je prije svega začin (u kulinarstvu Azije i indijskog potkontinenta rabi se kao nezaobilazan sastojak većine jela), zbog ljekovitosti s pravom dobiva naziv začin za život. U tradicionalnoj ayurvedskoj medicini naziva se kraljicom začina i obvezan je dodatak svakodnevnoj pripremi jela, piše Tportal.hr.
Prepoznatljiva žuta boja
Indijcima je zajedničko da je svi rabe u svakodnevnim jelima dodajući je u obliku mješavine začina (raznih masala) te poznate mješavine, curry – praha koji je osvojio svijet. Glavni sastojak curry – praha upravo je kurkuma koja mu daje prepoznatljivu žutu boju. Nositelj žute boje njezin je glavni aktivni sastojak, ljekoviti kurkumin. Osim kurkumina sadrži i druge kurkuminoide – demetoksikurkumin i bisdemetoksikurkumin, hlapiva ulja tumeron, atlanton i zimbigeron, malu količinu šećera, proteina i vlakana.
U ayurvedskoj i kineskoj medicini upotrebljava se u liječenju mnogih bolesti – od dijabetesa, infekcija probavnih organa, kožnih bolesti i psorijaze, alergija, kod zacjeljivanja rana, artritisa i ima blago laksativni učinak. Prema vedama primjena kurkume duže od godine dana poboljšava sposobnost pamćenja i koncentracije, što potvrđuje i današnja znanost studijama u prilog liječenja Alzheimerove bolesti.
Kako uzimati kurkumu
Kurkuma više načina uzimanja: uzimanjem na usta, kroz nos i primjenom na koži. U vanjskoj primjeni rabi se kod upala i oteklina, za poboljšanje tena te zacjeljivanje rana i zaustavljanje krvarenja, dok se dim inhalira kako bi se zaustavilo štucanje ili ublažili simptomi astme.
U ayurvedi razumijevanje namirnice i biljke seže mnogo dublje od pukog okusa u ustima i nutrijenata koje sadrži te ayurveda kurkumu prepoznaje kao biljku koja ima blago ljutkast i gorak okus, dok se nakon probave taj isti okus, a njime i učinak transformira u ljuto, zagrijava tijelo i potiče proces probave. Prema ayurvedskoj nomenklaturi, kurkuma uravnotežuje sve tri doshe, a mogu je koristiti u većoj dozi trudnice i djeca.
Kurkumu u prehrani možemo rabiti na različite načine, od dodatka juhama, mesnim jelima, jelima od povrća i jutarnjih žitarica, do pripreme kolače i popularnih kašastih sokova – smoothija. U veganstvu, gdje se ne koriste jaja, popularne je boje, što pomaže palačinkama, kolačima i tjestenini da izgledaju kao pravi.
Jutarnje žitarice s kurkumom
Prosene pahuljice, 100 g

Nasjeckane smokve, 3 komada

Kurkuma 1 žličica,

Kardamom u zrnu, ¼ žličice

Mljeveni lan, 1 žlica

Usitnjeni bademi, 1 žlica

Mlijeko, 300 ml
Priprema
Prosene pahuljice skuhajte na mlijeku zajedno s ostalim sastojcima i kurkumom ili ih samo prelite vrelim mlijekom i ostavite da se pahuljice napuhnu.

Prethodni članakSportski pedagozi organizirali nagradni izlet na najuspješnije učenike
Sljedeći članakOdbojkašice Viteza prvakinje odbojkaške lige Središnja Bosna