I “Kraljica Bosne” Studentskog teatra Franjevačke teologije Sarajevo oduševila publiku u Vitezu

Nakon odličnog otvaranja 2. Dana hrvatskog kazališta u BiH predstavom “Maturanti”. SKM-a Slavonski Brod, publika je i drugu večer imala priliku pogledati odličnu predstavu, “Kraljica Bosne”, ovoga puta u izvedbi Studentskog teatra Franjevačke teologije Sarajevo. 

Krcata kazališna dvorana Vitez još jednom je potvrdila koliko publika u Vitezu voli kazališnu umjetnost, a vrijedi istaknuti kako su predstavu došli pogledati i ljubitelji kazališta iz susjednih općina, Travnika, Novog Travnika, Busovače, pa čak i iz Posavine, zatim Kiseljaka, Visokog, Uskoplja.

Burnim pljeskom pozdravljeni su glumci predstave “Kraljica Bosne”, a poseban pljesak dobila je Anela Križanac, redateljica predstave, koja je ujedno utjelovila i lik kraljice Katarine Kotromanić.

“Zbilja je odličan osjećaj, nakon Sarajeva i Travnika predstaviti se predivnoj publici i u Vitezu. Kao i svaki put i sada sam imala tremu, ali glumački ansambl i publika su učinili da sve bude čarobno. Čestitam mojim glumcima, a hvala i publici u prepunoj dvorani u Vitezu i našim domaćinima iz GKM-a Vitez”, kazala je nakon predstave za portal Vitez.info Anela Križanac.

“Kraljica Bosne” priča je koja na vrlo emotivan način govori o padu srednjovjekovnog Bosanskog kraljevstva. Središnji lik ove priče svakako je posljednja kraljica Bosne Katarina Kotromanić. Ona je tragičan lik žene koja je izgubila muža, izgubila domovinu i djecu svoju. Ali kraljica Katarina nikad nije izgubila gorljivu ljubav za svoju domovinu Bosnu i svoj narod. Kroz predstavu pratimo Katarinu od njezine mladosti do smrti u Rimu. Uz vrlo atraktivne svjetlosne i zvučne efekte i odličan glumački ansambl ova predstava je već postigla veliki uspjeh kod publike.

Usprkos tomu što se radnja događa u Srednjem vijeku, ona je ipak vrlo aktualna, te izvrsno komunicira s današnjom političkom i društvenom scenom u BiH i Europi. Masovno iseljenje stanovništva iz Bosne i Hercegovine bolna je točka svih nas. Iako predstava završava tragično, uz nemogućnost povratka u svoju domovinu i na koncu kraljičinom smrću, ona publici daje veliku nadu i budi, pomalo uspavanu, ljubav za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

U predstavi igraju: Anela Križanac, fra Silvio Zlatarević, fra Mislav Jozić, fra Oliver Livančić, Ana Jukić, Gabrijela Tominac, fra Blaž Protuđer, fra Josip Jazvić, fra Antonio Baketarić, fra Mijo Ljubos, fra Marko Čuturić, fra Nikola Matošević, fra Vincenc Viki Kajtazi. Na tehnici su fra Stjepan Antolović i fra Zdenko Frljić. Predstavu je režirala Anela Križanac.

Narednog tjedna na 2. Danima hrvatskog kazališta u BiH, gostuju članovi HKUD “Vladimir Nazor“ iz Sombora u Srbiji, koji će izvesti predstavu “Ženska pitanja”. Predstava se igra u kazališnoj dvorani Vitez, u petak, 23. lipnja s početkom u 20,00 sati.

Prethodni članak“Maturanti” SKM-a Slavonski Brod oduševili na otvaranju 2. Dana hrvatskog kazališta u BiH
Sljedeći članakZavršen LDF Dance fest u Vitezu, nastupilo preko 1500 sudionika