Krajem mjeseca Festival svatovca

Društvo Hrvatska žena Novi Travnik, od svog osnutka 1992. godine između ostalog radi na njegovanju i promicanju tradicijske kulture i običaja Hrvata Središnje Bosne, pa tako 25. 01. 2020. godine sa početkom u 19 sati u svadbenom salonu FIS-a u Vitezu organizira Festival svatovca.

Svatovac je specifičan vokalni izričaj u seoskom narodu Lašvanske doline i Jajca. Ne postoje podaci od kada se pojavio, ali po samom imenu može se zaključiti da je bio nezaobilazni dio svatovskih običaja. Nažalost sve manje se pjeva u svatovima. Zahvaljujući ponekim kulturno umjetničkim društvima može se čuti bar na smotrama folklora. Ono što su za Hercegovinu gange to je svatovac za središnju Bosnu.

”Cilj nam je pokrenuti postupak za zaštitu svatovaca kao specifičnog vokalno izričaja u Središnjoj Bosni. Svaka skupina je uz pjevanje svatovca obavezna prikazati dio svatovskog ili nekog drugog narodnog običaja iz svoga kraja. Nastup skupine može trajati najviše do 10 minuta. Ako je skupina sastavljena od ženskog i muškog pjevanja svatovca ukupan nastup može trajati do 15 minuta. Može se prikazati i kumstvo pri krštenju djeteta ili neki pučki običaj (komači, igra prstena i slično). Uz svatovac možete otpjevati i po jedan izvorni bečarac”, kažu organizatori.

Stručni žiri (glazbenici i etnolozi) odabrat će po tri najbolje ženske i muške skupine, a u ocijeni svake skupine uzimat će se u obzir: brojnost skupine, do deset muških i ženskih izvođača, odjeća i obuća, scenski prikaz dijela nekog tradicijskog običaja (do 5 min) te opći dojam o skupini.

Prethodni članakVremenska prognoza za danas
Sljedeći članakRudari stupaju u generalni štrajk ako ne postignu dogovor s Vladom