Krađa identiteta na društvenim mrežama prijavljena u Vitezu

Policiji u Vitezu jučer prije nekoliko dana prijavljen slučaj krađe identiteta preko društvenih mreža koji je prijavila Vitežanka Ana Bošnjak Mišković. Naime, Ani je hakiran facebook profil, blokiran instagram i mail adresa, a za sad nepoznati hakeri s istog profila slali su poruke s iznudom novca.

“Hej šta radiš? Može jedna usluga molim te? Trebam karticu za bankomat ako imaš moram platiti jedan račun preko tvoje kartice oko 20 maraka. Dat ću ti ja novce”, pisalo je u poruci koju je haker redom slao preko messengera svim Aninim prijateljima.

“Oko 13 sati slučaj sam prijavila krim policiji i iskreno se nadam da će u skorije vrijeme naći počinitelje ovog krivičnog djela. Za sada znam da mi se javilo nekoliko mojih poznanika koji su mi rekli da su uslikali svoje kartice i poslali, a kolika je šteta nanesena još uvijek ne znam”, kazala je Ana za Drukčiji radio.

“Cijeli dan nisam imala kontrolu na svojim društvenim mrežama, preko facebook profila mog muža koji se uredno dopisivao s hakerom pokušali smo doći do nekih informacija kako bi se otkrila ova osoba i kako bismo pomogli policiji u istrazi”, zaključila je Ana.

Anin facebook profil je sinoć uz pomoć IT stručnjaka blokiran, a IP adresa upućuje kako je napad urađen iz Srbije, no još uvijek nema nekih službenih informacija.

Stručnjaci savjetuju da je način na koji se možete da zaštitite od napada preko antivirus programa, preko mudrog biranja lozinki i mudrog čuvanja lozinki.