Korona “otanjila” doznake iz inozemstva

Transferi iz inozemstva u BiH za prvi kvartal 2020. godine iznose 636,7 milijuna maraka i manji su za 3,4 posto u odnosu na isti period lani, pokazuju to podaci Centralne banke BiH.

Ako se uzme u obzir da su prethodnih godina doznake konstantno rasle, može se pretpostaviti da je pad u transferima uzrokovan pandemijom virusa korona, koja je značajnije došla do izražaja tek u završnom periodu prvog kvartala.

U Centralnoj banci BiH rekli su “Nezavisnim” da će se podaci za drugi kvartal znati krajem rujna, pa će se moći detaljnije vidjeti u kojoj mjeri su svi transferi smanjeni u periodu krize.

– Ostali tekući transferi u prvom kvartalu 2020. godine iznose 294,1 milijun maraka, od čega se 276,2 milijuna maraka odnosi na socijalna davanja, odnosno mirovine iz inozemstva. U istom periodu prošle godine, ostali tekući transferi iznosili su 282 milijuna maraka, od čega se na penzije iz inozemstva odnosilo 270 milijuna maraka – rekli su u ovoj financijskoj instituciji.

Doznake rasle proteklih godina

Inače, u transfere Centralna banka računa novčane doznake iz inozemstva, koje čine više od 60 posto svih transfera, dok se ostatak odnosi na ostale transfere, u kojima najveći udio imaju mirovine koje se uplaćuju iz inozemstva građanima BiH.

Prema njihovim podacima, u 2015. godini ukupne doznake iz inozemstva su iznosile 3,56 milijardi maraka, dok su naredne godine iznosile 3,58 milijardi maraka. U 2017. godini doznake su iznosile 3,88 milijardi maraka, a 2018. godine 3,98 milijardi maraka. Naredna 2019. godina ponovo je postavila rekord sa iznosom od čak 4,29 milijardi maraka.

Nagli skok se barem djelimično može objasniti povećanim brojem iseljavanja građana BiH u zemlje Europe, dijelom radeći i na crno, a dio novca su vratili svojim obiteljima koje su ostavili kod kuće. Kao što smo rekli, u prvom kvartalu došlo je do pada od čak 3,4 posto u odnosu na isti period lani.

Značajan udio u BDP-u

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, bruto domaći proizvod BiH prošle godine je iznosio 33,4 milijarde maraka, ili 9.560 maraka po glavi stanovnika. Ako se ovi podaci dodaju ukupnim transferima u prošloj godini, dolazi se do podatka da su transferi sudjelovali s 12,5 posto u bruto domaćem proizvodu u cijeloj zemlji.

Zoran Pavlović, ekonomski ekspert, procjenjuje da će ukupne realne doznake iz inozemstva u BiH ove godine opasti za bar milijardu maraka, s tim da on upozorava da se dio doznaka ne šalje preko računa, već se donosi u gotovini i domaće institucije ih ne registriraju kao doznake ili kao transfere.

Ocjenjuje da bi zvanični podaci mogli pokazati manji gubitak, jer će dio dijaspore više novca slati preko računa ako ne budu mogli osobno doći i donijeti novac. Procjenjuje da ekonomska kriza u Europi neće značajnije utjecati na smanjenje doznaka, osim u slučajevima ako ljudi budu ostali bez posla i morali se vratiti u BiH, pišu Nezavisne novine.

Prethodni članakKoliko je osoba umrlo u BiH tijekom prvih pola godine u posljednje tri godine
Sljedeći članakPredstava “Nema me” GKM-a Vitez večeras u amfiteatru Etno sela “Čardaci”