Korizmena duhovna obnova za djelatnice PU „Vrtić Sv. Josip“ u Vitezu

U subotu, 6. ožujka 2021. godine održana je u Vitezu, u samostanu Sv. Josipa, kod Sestara Služavki Malog Isusa, korizmena duhovna obnova za djelatnice Predškolske ustanove „Vrtić Sv. Josip“ na temu: Rast u duhovom životu.

Duhovna obnova je započela u kapelici Samostana molitvom Svetom Križu, a zatim kao uvodni dio prikazano je Stadlerovo razmišljanje o Isusovoj smrti i sedam riječi s križa, u riječi i slici, što je priredila s. Manda Pršlja, Služavka Malog Isusa, kao i predavanje na temu: „Rast u duhovnom životu“. Sudionice duhovne obnove imale su priliku prisjetiti se kako duhovno izrastati, ponajprije znači rasti u bogoslovnim krjepostima: vjeri, nadi i ljubavi. Zatim podsjetiti se, kako se duša hrani prije svega molitvom, slušanjem Riječi Božje i sakramentalnim životom. Za put rasta u vjeri potrebno je moliti, čitati Sveto Pismo, ići na svetu Misu, redovito se ispovijedati, štovati Blaženu Djevicu Mariju. Na sve ovo nadovezuje se rast u duhu karizme Družbe sestara Služavki Malog Isusa, koju je utemeljio prvi vrhbosanski nadbiskup sluga Božji dr. Josip Stadler. Upravo Stadler želi i danas svima koji su u njegovim kućama, ustanovama koje je on sam gradio, utemeljio da se Božje Ime pronese i proslavi na zemlji. I na kraju stavljen je naglasak kako se u ovoj godini posebno preporučuje upoznati sv. Josipa, kako bi poput svetog Josipa djelovali iz slušanja Riječi Božje. Za kraj prvog djela duhovne obnove prikazana je prezentacija o Svetkovanju Dana Gospodnjeg, kako to Stadler opisuje u jednoj svojoj pastoralnoj poslanici.

U drugom dijelu duhovne obnove sudionice duhovne obnove imale su priliku za svetu Ispovijed, a nakon toga sudjelovati na Svetoj Misi, koju je predslavio fra Velimir Bavrka, župnik župe Vitez. U prigodnoj propovijedi fra Velimir se osvrnuo na riječ Božju iz Evanđelja i progovorio o tome kako zadobiti Božju ljubav i biti otvoreni za Božju milost. Zatim se osvrnuo na poučavanje i odgoj djece, za koji se prije svega traži svjedočanski izraz lica, onih koji odgajaju. Pozvane ste odgajati djecu kao cjelovite osobe, kazao je župnik i tumačio dalje, kako je posao odgajatelja izazovan, osjetljiv i častan, ali da bi takav ostao župnik je sve pozvao na rad na sebi, dosljednost, kreativnost, čuvati se rutine, laskanja, oholosti, te učiti se mudrosti, jer sve nam je dano odozgor, kazao je župnik i nastavio dalje tumačiti: „Potrebno je ući u prostor Svetoga i susresti se s Isusom, koji je ljubav i milosrđe. Pedagoški odgoj nema plodova bez kvasca ljubavi.“ Župnik je naglasio da se djeca odgajaju u molitvi. Fra Velimir je na zanimljiv način podsjetio kako duša može najviše boljeti, a da bi ozdravila treba doručkovati, ručati i večerati, i to hraneći se molitvom, Božjom Riječju i Euharistijom. Potrebno je ispuniti se Božjim sadržajem, kako nas aktivizam ne bi pregazio i ispraznio, zaključio je fra Velimir. Odmah nakon svete Mise slijedilo je Klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu i blagoslov s Presvetim.

Sudionice duhovne obnove, kroz ponuđena pitanja dale su svoj osobni osvrt na ovu duhovnu obnovu i kazale ovako: „Sudjelovanjem na duhovnoj obnovi na temu Rast u duhovnom životu, ispunile smo se pozitivnim duhom i potaknute smo, da se još više trudimo rasti duhovno, pretežno u našem radu s malenima. Činiti dobra djela, odgajati djecu u katoličkoj vjeri i molitvi, uvelike pridonosi našem razvoju u duhovnom životu.“

„Uvijek nam je potrebna Božja Riječ, uvijek nešto novo odzvoni u srcu kao Isusove riječi s križa. Hvala dragom Bogu, sestrama koje Duh Sveti potiče da šire radosnu vijest, Evanđelje. Neka Božji blagoslov prati naše sestre.“

Sestra SMI i djelatnice PU „Vrtić Sveti Josip“ Vitez

Prethodni članakTijekom proteklog dana 400 novozaraženih u BiH, preminulo 12 osoba
Sljedeći članakU BiH sutra stiže 20.000 doza cjepiva