Konzum proslavlja 10 godina uspješnog poslovanja u BiH

Kompanija Konzum d.o.o. ove godine obilježava deset godina uspješnog poslovanja u Bosni i Hercegovini.

Ulazak na tržište BiH službeno je zabilježen 2004. otvaranjem prvog Velpro centra u Sarajevu, a već naredne godine otvoreno je i 14 maloprodajnih objekata Konzuma u Sarajevu, a 2007. Konzum je preuzeo vodeću poziciju na tržištu BiH. Tim povodom danas je organizirana konferencija za medije na kojoj su prezentirane dosadašnje, ali i aktivnosti Konzuma u narednom periodu. Direktor Društva Konzum d.o.o. Sarajevo David Dolinar kazao je da suradnja s mnogobrojnim domaćim proizvođačima i dobavljačima je dokaz čvrste opredijeljenosti da Konzum stalno podupire razvoj bosanskohercegovačkog gospodarstva.

Rast i stabilnost gospodarstva BiH su naši dugoročni ciljevi. Našim kupcima nudimo sigurnost proizvoda i povoljnost kupovine. Imamo razvijen sustav kontrole proizvoda, a ponosni smo na našu dostupnost kupcima, kroz široko rasprostranjenu mrežu prodavaonica – istaknuo je.

Konzum je preuzeo vodeću poziciju na tržištu BiH uspješnim spajanjem trgovina i otvaranjem novih prodavaonica, a poziciju najvećeg trgovačkog lanca u BiH utvrdio je prošle godine uspješnim spajanjem 89 trgovina Mercatora. Dolinar je naveo da Konzum danas ima više od 4.500 uposlenika, a samo prošle godine uposleno je 460 novih, te preuzeto 1.710 uposlenika Mercatora. Kada je u pitanju spolna struktura, u Konzumu je uposleno 68 posto žena i 32 posto muškaraca, dok je u rukovodećim strukturama 64 posto žena.

Kako bi podržao domaće proizvođače i dugogodišnje poslovne partnere, te njihove proizvode približio krajnjim kupcima, Konzum je pokrenuo kampanju „Volim domaće” radi promocije bosanskohercegovačkih proizvoda – naglasio je Dolinar.

Ova kampanja se, između ostalog, sastoji i od sajmova domaćih proizvođača koje Konzum organizira u svojim prodajnim objektima širom BiH. Odziv izlagača i interes kupaca je veliki, te će ovakve promocije biti organizirane i u budućnosti.

Koliko Konzum pruža podrške domaćim proizvođačima govori i podatak da se na policama najvećeg trgovačkog lanca u BiH nalazi više od 8.000 domaćih artikala.

Kada je u pitanju udio artikala domaće proizvodnje, naglašeno je da se na policama Konzuma, između ostalog, nalazi više od 45 posto bezalkoholnih pića, više od 55 posto mesnih prerađevina, a pekarski proizvodi sudjeluju s više od 95 posto. Konzum surađuje sa 700 dobavljača od kojih je više od 400 domaćih proizvođača. Izvršni direktor Konzuma Adnan Šteta je kazao da Konzum surađuje s više od 700 dobavljača, među kojima je i više od 400 bosanskohercegovačkih proizvođača. Svakodnevno nastoji povećati njihov broj i na taj način dati podršku domaćim proizvođačima, što znači i otvaranje novih radnih mjesta, te još bolju ponudu za naše kupce.

U ovoj godini Konzum planira plasirati 16.000 tona domaćeg voća i povrća, više od 2.000 tona domaće piletine, više od 130 tona domaće ribe, više od 11.200.000 litara domaćeg mlijeka, 10.000.000 komada domaćih peciva, te više od 25 milijuna svježih konzumnih jaja. (F)