Konzum obavijestio da nije uvezao tunu koja je povučena s tržišta RH

Agencija za sigurnost hrane u BiH priopćila je kako je danas od strane tvrtke Konzum d.o.o. Sarajevo u primila obavijest da na tržište BiH nije uvezla proizvod RIAL – tuna komadi u salamuri u pakiranju od 160 grama i rokom uporabe do 10. mjeseca 2015. godina, a koji je povučen s tržišta Republike Hrvatske zbog nedozvoljenih količina histamina.

Iz Agencije za sigurnost hrane u BiH napominju kako su 9. veljače, u cilju osiguranja visoke razine zaštite zdravlja potrošača u BiH dostavili zahtjev nadležnim inspekcijskim organima BiH, entiteta i Brčko distrikta BiH da poduzmu mjere pojačane kontrole i provjere nazočnosti navedenog proizvoda na tržištu BiH.

Iz Agencije ističu kako konzumiranjem hrane koja sadrži male količine histamina ne dolazi do ozbiljnih zdravstvenih problema, međutim u velikim količinama može biti toksičan. Ističu i da je histamin nastaje kao posljedica nepravilnog skladištenja na povišenoj temperaturi, te da prevencija u stvaranju histamina, prije svega uključuje hlađenje (na temperaturama od 1. -4. stupnja), kao i kontrolu ribe te smanjenje mikrobiološkog onečišćenja ribe.