Konstituirana Srednjobosanska županijska Skupština

Izborom dva zamjenika predsjedatelja Srednjobosanske županijske Skupštine, Muharema Grabusa (SDA) iz reda bošnjačkog i Nikole Simića (SDP) iz reda srpskog naroda, te izborom stalnih i povremenih tijela, završeno je konstituiranje Skupštine Srednjobosanske županije.

Sjednica je održana u ponedjeljak u Travniku, a ustvari bio je to nastavak konstituirajuće sjednice održane još 10. prosinca prošle godine.

Tada je za predsjedatelja Skupštine jednoglasno izabran Josip Kvasina (HDZ BiH) iz reda Kluba Hrvata, dok kandidati iz reda bošnjačkog naroda, Edin Mašić (DF) i Nikola Simić (SDP) iz reda srpskog naroda nisu dobili potrebnu skupštinsku većinu.

Zbog stalnih nesporazuma u odnosima koalicijskih partnera SDA i DF, ovaj put je SDA, unatoč protivljenju DF-a, predložila Muharema Grabusa (SDA), koji je, kao i Nikola Simić, dobio uvjerljivu većinu skupštinskih zastupnika.

No, vrijedno je naglasiti da je izbor Nikole Simića, u ime Kluba Hrvata, prokomentirao Mirko Batinić (HDZ BiH), kazavši, uz ostalo, kako Klub Hrvat nikada neće osporavati pravo bilo kojem klubu u županijskoj Skupštini, pa tako ni ovaj put Klubu Srba (Simić je jedini Srbin u županijskoj Skupštini) u predlaganju i izboru svojih predstavnika, niti će na bilo koji način kršiti i osporavati ustavna prava bilo kojeg konstitutivnog naroda. A Simić je to višekratno činio, kao nelegalni predsjedatelj, prije četiri godine u vrijeme konstituiranja županijske Skupštine i formiranju županijske Vlade, kršeći, snagom ruku koje je imao iza sebe, i ona elementarna ustavna prava, kao što je vitalni nacionalni interes. Poručio mu je kako iz te nekorektnosti i bahatosti koju je prezentirao i drsko provodio, mora izvući pouke i za sebe i za dobro svih građana koji žive na ovim prostorima. I većina zastupnika iz reda Kluba Hrvata glasala je za izbor Simića, a on na sve to nije imao nikakav komentar.

Izabrana su i stalna i privremena tijela Skupštine, pa su sada širom otvorena vrata usvajanju proračuna, imenovanje mandatara za izbor županijske Vlade.

Početku rada županijske Skupštine prethodila je prisega Amele Haračić, koja je u županijskoj Skupštini zamijenila Mevliku Mahmutbašić (dopredsjednica Federacije BiH), te odavanja počasti minutom šutnje nedavno preminulom županijskom ministru MUP-a, Jozi Lučiću.