Koncert i izložba Svjetlo Božića u Vitezu

„Svjetlo Božića“, naziv je koncerta klasične glazbe i izložbe likovnih djela mladog akademskog slikara, Tomislava Zovke iz Širokog Brijega, organizatora i priređivača, uglednih gospodarstvenika vlasnika tvrtki OVNAK i CM, braće Dragana i Vlatka Kafadara i njihovih obitelji.
Gosti Vitežana i brojnih građana iz susjednih općina bili su vrhunski glazbenici iz Hrvatske, Pavo Mašić, inače orguljaš crkve sv. Marka u Zagrebu i Domagoj Dorotić, prvak opere Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku. Izvodili su djela svjetski poznatih autora, prisutni su uživali u vrhunskim izvedbama, izvođače nagrađivali burnim odobravanjem, a za zadnju izvedbu „O sole mio“ doživjeli su prave ovacije.

Koncert je održan u lijepoj i funkcionalnoj dvorani tvrtke OVNAK, a likovna izložba u prostoru vlastite galerije ove tvrtke.

O izložbi dijela mladog umjetnika iz Širokog Brijega govorio je fra Marko Kepić, župnik župe sv Ilije u Zenici, ranije župnik u Vitezu. „Polazišta su ove izložbe prikazi navještenja , rođenje, zvijezda, bijeg u Egipat, a onda ta poruka postaje poruka koja putuje kroz ljudsku povijest i sve do naše stvarnosti – prikazane kroz djela koja nose naslov Globalne silikonizacije. Djela po kojima je ovaj mladi umjetnik prepoznatljiv puna su kozmičke širine, koja u sebi nose puno toga, a čitaju se kroz sivi, crno i crveno, ali iza svakog stoji bijela boja kao svjetlo koje nam uvijek dovikuje da ljudska povijest, koliko god bila teška,nije besmislena jer ju je pohodilo Svjetlo“, kazao je , uz ostalo, fra Marko Kepić.

Svojim djelima mladi umjetnik Tomislav Zovko tematski je bio noitelj izložbe koja je i dodatno obogaćena i djelima poznatih likovnih umjetnika iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, a nastala na dosadašnjih 11 likovnih kolonija u Vitezu koje je pokrenuo viteški kulturni djelatnik, Željko Kocaj, a domaćin proteklih nekoliko godina domaćini kolonija su vlasnici tvrtke OVNAK. Na nekim od tih kolonija gost je bio i i Tomislav Zovko što je i njegova poveznica s organizatorima ove lijepe večeri, s Vitezom i Vitežanima.
Riječima zahvale okupljenim, među kojima su bili kulturni djelatnici, gospodarstvenici, umjetnici, predstavnici Konzulata RH u Vitezu… te istaknuti dužnosnici struktura vlasti svih razina na čeliu s aktualnim predsjednikom Federacije BiH, Marino Čavara. Prigodnim riječima zahvalio se i Tomislav Zovko, a izložbu je simbolički otvorio, vlasnik tvrtke OVNAK, Dragan Kafadar.

 

Prilog: Fotografije Zvonimir Čilić.