Kolinda Grabar-Kitarović: Vjerujem u budućnost BiH

Nova predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović kazala je da će među njenim prioritetima u radu biti zalaganje da „konačno BiH bude politički emancipirana država, koja će snažno krenuti put članstva u EU i NATO-u“.

Ali, za to su potrebne snažne unutarnje reforme, a jedan od neophodnih uvjeta je da hrvatski narod konačno postane jednakopravan, konstitutivno i u svakom pogledu, na cijelom teritoriju BiH – kazala je u ekskluzivnom intervjuu za FTV novoizabrana predsjednica Hrvatske.

Precizirala je da će u tome podržavati ona rješenja koje budu predložili legitimni predstavnici hrvatskog naroda u BiH.

Prvo bih voljela vidjeti dogovor između triju naroda i nacionalnih manjina u BiH oko unutarnjeg uređenja i pravca kojim će BiH krenuti. Ako ne, mislim da Hrvatska kao država, kao članica EU i NATO-a, treba iskoristiti tu svoju poziciju da bi pokrenula međunarodnu zajednicu, uključujući i SAD, da se uključe ponovo u ovaj proces nadogradnje Dejtonskog mirovnog ugovora, jer očito je da moramo mijenjati stvari da bismo omogućili da BiH stvarno emancipirano i neovisno fukcionira – kazala je.

Grabar-Kitarović je kazala da će Bosna i Hercegovina vjerovatno biti prva država koju će posjetiti kao predsjednica države.

Prva moja briga je Hrvatska, ali i položaj hrvatskoga naroda u BiH, kao i Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori bit će visoko na mom dnevnom redu, tako da vjerujem da će prvi posjet biti BiH. Vjerujem u budućnost BiH, želim joj sve najbolje – kazala je novoizabrana predsjednica Hrvatske.

Kolinda Grabar – Kitarović izabrana je za predsjednicu Hrvatske u drugom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju, a tu funkciju obnašat će narednih pet godina.

FENA