Koliko raste temperatura u automobilu kada ga ostavite na suncu

Nastupilo je ljeto, kada smo skoro svakodnevno suočeni s tropskim temperaturama. Automobili – puni staklenih površina koje se brzo zagrijavaju na suncu – postaju izvor opasnosti.Tijekom vožnje koristan dodatak je klima-uređaj, no što se dešava dok se automobil ne pokrene, odnosno stoji na suncu? Koliko može pomoći otvaranje prozora u parkiranim automobilima?

Eksperti njemačkog automobilskog kluba ADAC napravili su istraživanje koje pokazuje brz i ekstremni rast temperature u parkiranim automobilima.Na suncu, pri vanjskoj temperaturi od 28 stupnjeva, parkirana su tri identična automobila – jedan s potpuno zatvorenim prozorima, drugi s jednim otvorenim prozorom oko pet centimetara, treći s dva otvorena prozora (po pet centimetara).Alarmantni rezultat: U sva tri slučaja, temperatura u unutrašnjosti automobila porasla je već nakon 30 minuta na oko 50 stupnjeva. Nakon sat vremena, vrijednosti su već dostigle oko 57 stupnjeva Celzijevih.

Ako su ovakvi rezultati u situacijama kada je vanjska temperatura “svega” 28 stupnjeva, mogu se samo pretpostaviti posljedice na prostorima, poput naših, gdje se živa na termometru često približi podioku s brojem 40.
Uz poda

Postaje jasno koliko je važan izbor povoljnog mjesta za parking. Imperativno je važno pronaći mjesto u hladovini vodeći računa o promjeni položaja sunca tijekom vremena dok je vozilo parkirano.
Drugo, još važnije: Nikada ne ostavljajte djecu ili kućne ljubimce same u vozilu na suncu. Posljedice mogu tragične, pokazali su to mnogi slučajevi smrti djece ili životinja zatvorenih u vozilu na suncu.

Prethodni članakRibolovci iz Busovače najuspješniji u Gradačcu
Sljedeći članakPrijave u tijeku: Besplatna Škola za nezaposlene