Koliko pazimo na svoje emocionalno tijelo?!

Svi mi imamo fizičko, mentalno i emocionalno tijelo.  Zato što oku nije vidljivo, emocionalno tijelo često ne dobiva dovoljno pažnje. Užurban način života ostavlja mnogobrojne posljedice, na suvremenog čovjeka: neispavanost, loši međuljudski odnosi, stres, nezadovoljstvo poslom,……. Žudimo za instant rješenjima za postizanje sreće i zdravlja nesvjesni da smo se jako odmaknuli od jednostavnog poimanja sebe i života. Sve naše projekcije sretne budućnosti rasprsnu se kao balon kad izgubimo ono najvažnije – zdravlje.

„Misliš li da možeš ili misliš da ne možeš; u oba slučaja si u pravu”, poznata je izreka suvremene teorije o pozitivnom razmišljanju. A znanstvenici koji su proučavali utjecaj misli na naše tijelo, odavno su ustvrdili istinu koja bi mogla biti izrečena otprilike ovako: “Pogledam li tvoje tijelo danas, znam kakve su bile tvoje misli jučer. Znajući tvoje misli danas, mogu naslutiti kako će sutra izgledati tvoje tijelo”. Nevjerojatno je snažna i uska veza naših misli i tijela, naših strahova, strepnji, razočaranja ili radosti u odnosu na sve one promjene na tkivima, organima i organskim sustavima.

Kad predugo ignoriramo potrebe svog emocionalnog tijela, ono počinje vapiti za time da ga čujemo. Ako ga i unatoč vapajima ne čujemo, ono utječe na fizičko tijelo tegobama ili bolestima. Tada umjesto dotadašnjih neugodnih emocija osoba osjeća bol u tijelu, ima neurološke smetnje, bolove u leđima, nesvjestice… Zato je uvijek dobra preporuka raditi na uzrocima. 

Tijelo, um i osjećaji neraskidivo su povezani i isprepleteni u cjelinu. Iz onoga što nam jedno tijelo govori, možemo znati što se događa u drugim dvama tijelima. Brinemo li se o jednom, npr. fizičkom tijelu, a zapostavljamo emotivni dio sebe, ne samo da učinci izostaju (kao da ništa ne radimo za svoje zdravlje) nego to može biti i kontraproduktivno.

Naime, uzaludan je trud da smršavimo idući s jedne dijete na drugu ako nismo osvijestili kako i dalje neke emotivne praznine zatrpavamo velikim količinama hrane, baš kao što nam nikakva pravilna prehrana neće pomoći u borbi s čirom na želucu nastavimo li se živcirati ili pretjerano često „gutati“ bijes. Poruke koje nam šalje tijelo putem fizičkih simptoma istodobno su poruke našega emocionalnog tijela.

Stresne misli i emocije utječu na naše zdravlje putem živčanog i imunološkog sustava. Nasreću, svoje misli možemo objektivno promatrati i spoznati ako se često ponavljaju bez stvarnog uzroka; dovoditi ih u pitanje i provjeravati koliko su točne, a koliko možda uopćene i izviru iz starih iskustava, a ne trenutačne situacije. Na taj način možemo neutralizirati njihovo negativno djelovanje na emocije.

Kako izgleda zdravo emocionalno tijelo? Dišemo punim plućima, razmišljamo bistro, zračimo vedrinom, mirom. Imamo povjerenje u sebe, ali i u ono što nam se događa. Vjerujemo životu, ne može nas nitko lako destabilizirati jer odišemo unutarnjom snagom i životnom energijom. Privlačimo više ljudi u svoj život jer svi, nesvjesno, vole biti u društvu emocionalno zdravih osoba.

Možda je najupečatljiviji pokazatelj zdravog emocionalnog tijela to što nismo reaktivni – možemo primati razne informacije iz okruženja. Čak i kad su one agresivne, ugrožavaju nas ili provociraju, zahvaljujući zdravom emocionalnom tijelu, na njih ne reagiramo strahom ili bijesom.