Koliko donosim roda?

Kao obično u ovoj crkvenoj ili liturgijskoj godina “A” slušamo na nedjeljnim svetim misama evanđeoski odlomak iz Evanđelja po Mateju.

Za sutrašnju petnaestu nedjelju kroz godinu uzet je evanđeoski odlomak iz trinaestog poglavlja tog Evanđelja. To je početak trećeg govora iz Matejeva Evanđelja. Matej je u svoje Evanđelje unio pet Isusovih govora. Taj treći Isusov govor sastoji se od sedam prispodobi. Prvu prispodobu “Sijač” čut ćemo sutra! Prispodoba glasi: “Gle, iziđe sijač sijati. I dok je sijao, nešto zrnja pade uz put, dođoše ptice i pozobaše ga. Nešto opet pade na kamenito tlo, gdje nemaše dosta zemlje, i odmah izniknu jer nemaše duboke zemlje. A kad sunce ogranu, izgorje i jer nemaše korijena, osuši se. Nešto opet pade u trnje, trnje uzraste i uguši ga. Nešto napokon pade na dobru zemlju i davaše plod: jedno stostruk, drugo šezdesetostruk, treće tridesetostruk. Tko ima uši, neka čuje!”

Ni njegovi najbliži učenici nisu razumjeli prispodobu zato mu postavljaju pitanje: “Zašto im zboriš u prispodobama?” Isus im odgovara i ujedno tumači prispodobu o sijaču: “Svakomu koji sluša Riječ o Kraljevstvu, a ne razumije, dolazi Zli te otima što mu je u srcu posijano. To je onaj uz put zasijan. A zasijani na tlo kamenito – to je onaj koji čuje Riječ i odmah je s radošću prima, ali nema u sebi korijena, nego je nestalan: kad zbog Riječi nastane nevolja ili progonstvo, odmah se pokoleba. Zasijani u trnje – to je onaj koji sluša Riječ, ali briga vremenita i zavodljivost bogatstva uguše Riječ, te ona ostane bez ploda. Zasijani na dobru zemlju – to je onaj koji Riječ sluša i razumije, pa onda, dakako, urodi i daje: jedan stostruko, jedan šezdesetostruko, a jedan tridesetostruko.”

Prispodoba o sijaču i Isusovo tumačenje su suvremeni i jasni i danas. Govore na prvom mjestu nama koji se zovemo i jesmo vjernici. Vjernik može dugo i duboko razmišljati uz pomoć ove prispodobe i Isusova tumačenja te “izmjeriti sebe”, tj. “vidjeti se u ovoj prispodobi”. Kako Isus duboko razumje ljudsku narav. Čuva i poštuje posebnost svake osobe, ali ipak poziva da rastemo i donesemo što više ploda, prenosi Večernji list.

Prethodni članakKolinda Grabar Kitarović pokroviteljica manifestacije “Noć Hrvata Središnje Bosne” u Novom Travniku
Sljedeći članakPredviđeno novo okupljanje juniorske reprezentacije