Koliko donosim roda?

Economic

Kao obično u ovoj crkvenoj ili liturgijskoj godina “A” slušamo na nedjeljnim svetim misama evanđeoski odlomak iz Evanđelja po Mateju.

- REKLAMA -

Za sutrašnju petnaestu nedjelju kroz godinu uzet je evanđeoski odlomak iz trinaestog poglavlja tog Evanđelja. To je početak trećeg govora iz Matejeva Evanđelja. Matej je u svoje Evanđelje unio pet Isusovih govora. Taj treći Isusov govor sastoji se od sedam prispodobi. Prvu prispodobu “Sijač” čut ćemo sutra! Prispodoba glasi: “Gle, iziđe sijač sijati. I dok je sijao, nešto zrnja pade uz put, dođoše ptice i pozobaše ga. Nešto opet pade na kamenito tlo, gdje nemaše dosta zemlje, i odmah izniknu jer nemaše duboke zemlje. A kad sunce ogranu, izgorje i jer nemaše korijena, osuši se. Nešto opet pade u trnje, trnje uzraste i uguši ga. Nešto napokon pade na dobru zemlju i davaše plod: jedno stostruk, drugo šezdesetostruk, treće tridesetostruk. Tko ima uši, neka čuje!”

Ni njegovi najbliži učenici nisu razumjeli prispodobu zato mu postavljaju pitanje: “Zašto im zboriš u prispodobama?” Isus im odgovara i ujedno tumači prispodobu o sijaču: “Svakomu koji sluša Riječ o Kraljevstvu, a ne razumije, dolazi Zli te otima što mu je u srcu posijano. To je onaj uz put zasijan. A zasijani na tlo kamenito – to je onaj koji čuje Riječ i odmah je s radošću prima, ali nema u sebi korijena, nego je nestalan: kad zbog Riječi nastane nevolja ili progonstvo, odmah se pokoleba. Zasijani u trnje – to je onaj koji sluša Riječ, ali briga vremenita i zavodljivost bogatstva uguše Riječ, te ona ostane bez ploda. Zasijani na dobru zemlju – to je onaj koji Riječ sluša i razumije, pa onda, dakako, urodi i daje: jedan stostruko, jedan šezdesetostruko, a jedan tridesetostruko.”

Prispodoba o sijaču i Isusovo tumačenje su suvremeni i jasni i danas. Govore na prvom mjestu nama koji se zovemo i jesmo vjernici. Vjernik može dugo i duboko razmišljati uz pomoć ove prispodobe i Isusova tumačenja te “izmjeriti sebe”, tj. “vidjeti se u ovoj prispodobi”. Kako Isus duboko razumje ljudsku narav. Čuva i poštuje posebnost svake osobe, ali ipak poziva da rastemo i donesemo što više ploda, prenosi Večernji list.

Akcijski katalog