Kocaj se predstavio novom zbirkom pjesama

U okviru tradicionalne kulturne manifestacije „Božićni dani“, u Vitezu u Klubu HKD Napredak u utorak navečer je predstavljena zbirka pjesama, istaknutog viteškog pripovjedača, romanopisca i pjesnika, Željka Kocaja. Napretkov Klub je bio prepun a što govori kako se Željkov književni opus cijeni i poštuje ne samo u Vitezu nego i na širem području.

Željkove pjesme iz njegove druge zbirke koja nosi naziv „Plovidba“, čitali su Vatroslav Matić, Ivan Kocaj i Vlado Karin, , a zbirku su predstavili profesorica književnosti, Jelena Rajić i književnik i pjesnik, dramski pisac, novinar, autor 8 zbirki pjesama, niz dramskih tekstova, multimedijalni i satirični perfomansa… Miroslav Pilj iz Sarajeva, ujedno i urednik zbirke „Plovidba“, nakladnika Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne Mostar.

„Objaviti zapisano je hrabrost jer se izlažete sudu javnosti koja je od vas samih dobila pravo na kritiku. I zbog toga mogu s pravom reći da je Željko Kocaj hrabar pjesnik. Jer ne može me uvjeriti u to da ova zbirka nije lirski dnevnik njegovih misli, emocija, ne može me uvjeriti da ova zbirka nisu uspomene, sjećanja i snovi pretočeni u poeziju“ kazala je mlada profesorica, Jelena Rajić.

Vrlo lijepo, pohvalno i zanimljivo o pjesmama Željka Kocaja govorio je Miroslav Pilj iz Sarajeva: „Nižu se u Kocajevoj poeziji različiti trenuci. Njegove pjesme se doimaju kao trenutni zapisi, kao spontane poetske minijature od izrazito idiličnih do, bezmalo, tragičnih. A upravo iz tih „trenutaka“ nastaju stihovi kao svojevrsne slike stanja duha i uma, ali uvijek ispunjeni senzibilitetom. No, o bilo kakvom se stanju autorovog duha radilo u svakom trenu on stihove ispisuje jezikom bliskim govornom što njegovoj poeziju čini još dojmljivijom“.

Lijepom kulturnom događaju i ugođaju prigodnim pjesmama, dao je poznati viteški kant-autor koji je, inače, uglazbijo nekoliko Kocajevih pjesama i na širem području vrlo popularnih.

Željko Kocaj (1958.) živi i radi u Vitezu, istaknuti je društveni i kulturni djelatnik, zaljubljenik u umjetnost i književnost, a autor je dvije zbirke pjesama, drama, zbirki pripovjedaka, eseja, tri romana…