Koalicija za zaštitu rijeka BiH poslala poruku delegatima Doma naroda Parlamenta FBiH

Članovi Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine, koje već više od decenije bore protiv izgradnje malih hidroelektrana, oglasili su se saopćenjem koje su uputili svim delegatima Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Podsjetimo, direktorica Fondacije “Atelje za društvene promjene” Lejla Kusturica početkom sedmice objavila je preko Facebooka da je potpisala pismo u kojem se apeluje na delegate Doma naroda FBiH da usvoje dopune Zakona o električnoj energiji FBiH.

Dom naroda Parlamenta FBiH u četvrtak, 9. decembra, održat će sjednicu na kojoj će se naći i izmjene Zakona.

S tim u vezi Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT uručila je prvi kontigent pisama aktivista i aktivistica Dom naroda kojim se traži donošenje izmjena ovog zakona.

Članice Koalicije za zaštitu rijeka objavili su na ovom LINKU pismo koje građani mogu mogu isprintati, potpisati i skeniranog slati na e-mail dom.naroda.info@parlamentfbih.gov.ba ili fizički odnijeti na protokol Parlamenta FBiH.

“Apelujemo ponovo na delegate Doma naroda da uvaže mišljenje struke – profesora Muriza Spahića, Dalibora Balliana, Asima Mujkića. Stotine aktivista, hiljade mješetena i desetine hiljada građana Bosne i Hercegovine koji ujedinjeno kao nikada do sada govore NE. Zašto? Zato što je devastacija koju prave male hidroelektrane vidljiva golim okom, a struka to samo potvrđuje. Nama je jasno da energetski lobi nije za izmjenu zakonskih regulativa, zato što su zakoni napravljeni da pogoduju upravo tajkunima”, priča nam Lejla Kusturica.

Ona naglašava da se ti ljudi, 10 i više godina, basnosnovno bogate na privatiziranju naših rijeka.

“Naše rijeke umiru u cijevima, u cijevima nastupa sigurna smrt za naše rijeke. Ekološki argumenti su na strani zabrane gradnje malih hidroelektrana, a i energetski. Svega 2,2 posto električne enegrije su proizvele 107 malih hidrocentrala u 2020. godini. Investitori i vlasnici tih hidrocentrala su u 2019. u subvencijama dobili 40 miliona KM. Te subvencije su skupljene od siromašnog naroda BiH kroz račun za elektiričnu energiju”, podvukla je Lejla Kusturica, direktorica Fondacije “Atelje za društvene promjene”, koja je naglasila da ima mnogo boljih alternativa – to su vjetar i solarna energija, od mojih narod i ljudi nemaju štetu.  

Pročitajte koju su poruku članice Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i  Hercegovine uputile svim delegatima Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, a na Facebook stranici Fondacije “Atelje za društvene promjene” možete pogledati na hiljade potpisanih apela i fotografija podrške.

Prethodni članakPrometna nesreća teretnog i putničkog vozila, dvije osobe povrijeđene
Sljedeći članakCijene goriva od 5 do 15 feninga niže, još će padati