Koalicija “Pod lupom”: Zabilježeno 65 težih kršenja Izbornog zakona BiH

Pravni tim Koalicije Pod lupom je registrovao 65 težih kršenja Izbornog zakona BiH.Posmatrači Koalicije “Pod lupom” su do 14:30 uložili 14 primjedbi na nepravilnosti uočene u procesu glasanja. Na jednom biračkom mjestu u Čelincu (035B020) je nakratko (između 12:00 i 12:20) prekinuto glasanje zbog narušenog javnog reda i mira. Na osnovu prijava građana, obaviještena je policija u Vlasenici, Vitezu i Živinicama zbog pritisaka na birače. Građani također prijavljuju da su na biračkim mjestima unaprijed stavljeni štambilji i potpisi na listiće, a ne prilikom izdavanja kako je propisano.

Zbog teškog kršenja Izbornog zakona BiH zabilježenog u Novom Gradu u Republici Srpskoj na biračkom mjestu u Hozićima (007B051)gdje su pronađeni već označeni glasački listići, CIK BiH je obavijestila javnost da će glasanje na ovom biračkom mjestu biti odgođeno i naknadno održano.Svi posmatrači i posmatračice Koalicije “Pod lupom” su neometano pristupili svim biračkim mjestima na koja su bili raspoređeni i prate proces glasanja. Nažalost, Koalicija „Pod lupom“ se suočila sa odustajanjem određenog broja posmatrača što je posebno izraženo u Banjoj Luci i Bijeljini. I pored ovog problema Koalicija „Pod lupom“ ima pokrivena biračka mjesta u ovim gradovima, sa kojih izvještavaju posmatrači, te nastavlja blagovremeno informisati javnost u toku izbornog procesa.

Zbog odbijanja unosa primjedbe u Zapisnik o radu biračkog odbora, na jednom biračkom mjestu u Zvorniku, Koalicija je uložila primjedbu GIK-u Zvornik, zbog više vrsta nepravilnosti u procesu glasanja na tom biračkom mjestu u Kozluku (083B029A).

Na skoro svim biračkim mjestima nisu zabilježene nepravilnosti pri procesu glasanja, odnosno da se jednoj osobi izdaje više glasačkih listića, da jedna osoba glasa više puta ili da osoba glasa u ime druge osobe koje se nisu pojavile na biračkom mjestu.

Na dva biračka mjesta (136A018 Centar Sarajevo i 026B003 Pelagićevo) član biračkog odbora zadužen za izdavanje glasačkih listića ne stavlja otisak štambilja u donjem lijevom uglu pored kojeg se potpisuje na prednjoj strani svakog listića, ispod teksta “Uputstvo za glasanje”.Ovi glasački listići, prema propisima, ne smiju biti uzeti u razmatranje pri brojanju glasova, što može oduzeti pravo glasa biračima koji su glasali na tim glasačkim listićima.