Ko su potencijalni kandidati za članove Predsjedništva BiH

Iako je do Općih izbora 2018. godine ostalo nešto više od godine dana, već sada se predizborna kampanja u Bosni i Hercegovini uveliko zaoštrava.
Već se počelo spekulirati imenima za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine.
Stranka demokratske akcije (SDA) još uvijek nije izašla s imenima u javnost, a spekuliralo se da bi sadašnji načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić mogao biti kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.
Osim Efendića, u javnosti se spekuliralo i imenima sadašnjeg predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, pa čak i direktorice UKCS-a Sebije Izetbegović, inače supruge Bakira Izetbegovića.

Ove spekulacije demantirao je Bakir Izetbegović, kazavši da je riječ o “čaršijskim pričama”. Isto je opovrgnula i Sebija Izetbegović u intervjuu za jedan magazin, kazavši da nije kandidatkinja za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Savez za bolju budućnost (SBB) vjerovatno će ponovo kandidirati Fahrudina Radončića, kome bi ovo bio treći uzastopni pokušaj osvajanja mandata u Predsjedništvu BiH. Radončić je 2010. godine osvojio 142.387 glasova, izgubivši tada od Bakira Izetbegovića (SDA) koji je imao 162.831 glasova. U ponovljenom duelu iz 2014. godine, Radončić je ponovo izgubio, ali ovaj put sa 201.454 glasova, dok je Bakir Izetbegović osvojio 247.235 glasova. Radončić je u jednoj izjavi domaćim medijima kazao da “ne postoji Bošnjak mimo Bakira Izetbegovića koji bi mogao stati njemu na crtu”.
Socijaldemokratska partija (SDP) BiH još uvijek nije donijela odluku o tome ko će biti njihov kandidat za člana Predsjedništva BiH. Oni nisu izašli u javnost još s imenima, jer nije ni dogovoren program za Opće izbore 2018. Godine. Mediji u BiH pominjali su ime Denisa Bećirovića za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, a on uživa najveću podršku unutar samog SDP-a. Stranke lijeve orijentacije još uvijek nisu definirale da li će zajedno izaći s jednim kandidatom za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.
Kandidaturu za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH potvrdio je i Amer Jerlagić iz Stranke za BiH.
Slavo Kukić je nedavno najavio svoju kandidaturu za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

“Ako se kandidiram, sigurno ću pobijediti Dragana Čovića. Upustim li se u to, i ne budem li imao 100.000 glasova više od njega, obećavam, odustat ću od mjesta člana Predsjedništva BiH“, rekao je Kukić za jedan sarajevski mediji.

Prema mišljenjima analitičara, Kukić bi trebao biti ujedinjeni kandidat ljevice i liberalnih stranaka naspram Dragana Čovića (HDZ).

Osim Kukića, i Jerko Ivanković Lijanović iz Narodne stranke radom za boljitak, najavio je svoju kandidaturu za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Kada je u pitanju utrka za srpskog člana Predsjedništva BiH, tu će biti najzanimljivije. U SNSD-u nisu predložili svog kandidata, a nagađalo se da bi upravo sadašnji predsjednik RS-a Milorad Dodik mogao biti kandidat. Osim Dodika, ponovo bi mogla pokušati i Željka Cvijanović.

Kandidat Saveza za promjene ponovo bi trebao biti Mladen Ivanić. Ivanić je na prošlim izborima osvojio 317.799 glasova, dok je Željka Cvijanović osvojila 310.867 glasova.

 

(radiosarajevo)

Prethodni članakBorcima obećano 7 do 8 miliona KM od kolega koji izgube svoja prava
Sljedeći članakNišta od toplifikacije Novog Travnika ni ove godine