Knjiga ‘Druga strana rata’ autora Velimira Bugarina predstavljena i u Vitezu

U Domu Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” u Vitezu u petak uvečer održano je predstavljanje knjige ‘Druga strana rata: Sjećanje na ratnu svakodnevicu u Lašvanskoj dolini’ autora Velimira Bugarina. Promotori knjige bili su don Donald Marković, župnik župe Pećine u Novom Travniku i Stjepan Dujo, mag. iur. Promociju je organizirao Županijski odbor Mladeži HDZ-a BiH Županije Središnja Bosna.

- REKLAMA -

Don Donald Marković u svom kratkom govoru istaknuo je važnost knjige za ovdašnje područje te prezentirao njen sadržaj. Istaknuo da je ovo jedno od najznačajnijih djela koje je pročitao posljednjih godina.

“Autor je uistinu temeljito obradio ratnu svakodnevicu, njene aspekte, uključujući zdravstvo, obrazovanje, gospodarstvo, društveni život, kulturu, umjetnost, humanitarnu pomoć, ratna iskustva djece, medije, itd”, istaknuo je don Donald te naglasio kako knjiga obiluje dojmljivim pričama koje jasno oslikavaju ratnu svakodnevicu i koju svaki stanovnik ovdašnjih krajeva treba pročitati.

Stjepan Dujo osvrnuo se na sam doprinos koji knjiga daje o istini i ratu u Lašvanskoj dolini:

“Autor iznosi 70-ak iskustava sudionika i knjiga govori o normalnim stvarima u nenormalnim uvjetima, o proslavama rođendana, obilježavanju vjerskih blagdana, druženja ljudi… Život, bez obzira na sve nedaće i poteškoće, nije stao”, istaknuo je Stjepan i dodao kako je ova knjiga neophodna za povijest naroda Lašvanske doline.

Brojnim posjetiteljima posljednji se obratio autor knjige. Velimir je kazao da je knjiga nastala kao vrhunac četverogodišnjeg rada na ratnoj svakodnevici.

“Kroz knjigu se proživljava rat sa sugovornicima. Govori se o teškim i traumatičnim trenucima koje smo proživljavali u ratu. U knjizi nema mržnje, nema zavisi… tu su samo sudbine običnih ljudi, branitelja, djece i majki”.

Nakon održanog predstavljanja ove knjige u Vitezu, predstavljanja će biti organizirana i u drugim gradovima Lašvanske doline, odnosno sredinama koje obuhvaća sadržaj knjige.

Mjesec Ambyente