Knjiga Dani kušnje u Dubrovniku predstavljena u Busovači

U organizaciji podružnice HKD Napredak u petak je u Busovači predstavljena vrlo zanimljiva knjiga, „Dani kušnje u Dubrovniku“, autora prof. dr. sc. Alojza Ćubelića.

Riječ je o dnevnim zapisima autora svećenika dominikanskog reda, iz vremena dok je u novicijatu bio u Dubrovniku. To je bilo u vrijeme osamdeset osmodnevne opsade i stalnih napada i granatiranja ovoga grada u vremenu od 19. rujna 1991. do 4. siječnja 1992. godine. Autor pater Alojz Ćubelić izvanredni je profesor na Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

Knjiga predstavlja uvid u svjedočanstvo iz prve ruke o tim teškim danima i kao takva, ilustrirana i brojnim fotografijama, doprinos je ne samo općoj nego i crkvenoj povijesti Dubrovnika.

„S određene povijesne distance, ove bilješke postaju korisnim izvorištem informacija iz tog teškog, ali vrlo važnog vremena za naš narod i Domovinu. Zahvalni smo fr. Alojziju za ove retke ispisane u danima novicijata i njegove osobne provjere i kušnje i kušnje kod pristupanja posvećenom  životu u redu svetoga Dominika. A te dane provjere u Gradu koji je baš u to vrijeme proživljavao svoju veliku egzistencijalnu kušnju obrane i ugrožene slobode“, napisao je, uz ostalo, u predgovoru ove vrijedne knjige velike dokumentarne vrijednosti, mons. Želimir Puljić, nadbiskup Zadarski.

Knjigu „Dani kušnje u Dubrovniku“, u Busovači  su na vrlo zanimljiv način predstavili, uz autora, dr. Slavko Slišković, provincijal Hrvatske  dominikanske provincije i Anto Barišić, prodekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu.

Dodatan pečat ovom lijepom kulturnom ugođaju, dali su  profesorica Davorka Kordić na glasoviru i solist bariton, Siniša Markanović, izvedbama domoljubnih pjesama, na kraju s pjesmom „Bože čuvaj Hrvatsku.