Klub Hrvata u Domu naroda Parlamenta F BiH najoštrije osudio “antidaytonske” izjave Željka Komšića

Izjava Željka Komšića o ukidanju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH izravno je usmjerena na rušenje međunarodnih ugovora na kojima je uspostavljena današnja BiH

Mi, izaslanici   Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz reda HDZ BiH najoštrije osuđujemo  „antidaytonske“ izjave Željka Komšića i napad na ustavni poredak Federacije BiH i Bosne i Hercegovine.

Komšić je komentirajući izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o mogućem smanjenju ovlasti Vijeća naroda Republike Srpske, izjavio kako nema smanjenja ovlasti Vijeća naroda Republike Srpske bez ukidanja Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Osoba Željko Komšić ovakvom izjavom ruši temelje međunarodnih sporazuma, Washintonskog, a potom i Daytonskog mirovnog ugovora kojima je uspostavljena sadašnja ustavna struktura Bosne i Hercegovine, te uspostavljen Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine kao najviše zakonodavno tijelo u Federaciji Bosne i Hercegovine čija je ustavna nadležnost i zaštita vitalnih interesa konstitutivnih naroda.
Znamo zašto Željku Komšiću smetaju Dom naroda i njegove ovlasti, ali ga podsjećamo da je Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine ustavna kategorija uspostavljena međunarodnim sporazumima i svaki takav atak je ustvari udar na validnost tih međunarodnih ugovora.

Očekujemo reakciju međunarodnih predstavnika u našoj zemlji, prije svih visokog predstavnika Valentina Inzka jer Komšićeve izjave su bez sumnje „antidaytonske“ i antiustavne.