Klub HDZ BiH – HNS: Marinko Čavara je istinski branitelj i zaštitnik Ustava FBiH i BiH 

Informaciju da je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara stavljen na crnu listu Ministarstva financija SAD-a, Klub HDZ BiH – HNS u Zastupničkom domu Parlamenta FBIH smatra “nevjerojatnom i apsurdnom”.

“Obrazloženje dano u priopćenju da predsjednik Federacije BiH narušava Ustav tj. Daytonski mirovni sporazum jeste ništa drugo nego apsurd. Svi međunarodni predstavnici u BIH upoznati su sa stanjem  i nemogućnosti formiranja nove izvršne vlasti nakon izbora 2018. godine, a sve to ima za posljedicu i neimenovanje sudaca Ustavnog suda Federacije BiH, a razlog toga je nepostojanja političkog dogovora unutar Federaciji BiH”, poručilii su u srijedu iz ovog Kluba.

Dalje se navodi kako Klub HDZ BiH – HNS “već duže vrijeme predlaže pokretanje svih formalno – pravnih i zakonskih procedura pri formiranju nove Vlade, koju SDA odbija, jer nema većinu u Klubu SDA, a kontinuirano radi pritisak na predsjednika Federacije BiH”.

“Kvazi-državni odnosno bošnjački nacionalizam koji buja u proteklom razdoblju, te svakom prigodom daje do znanja kako želi stvoriti trenutačno od Federacije BIH, a dugoročno od BIH, isključivo državu bošnjačkog naroda, gdje Hrvat ne može biti ravnatelj Federalne uprave policije, nije apsurd, već stvarna realnost bošnjačke politike i svjetonazora”, dodali su.

Iz Kluba smatraju kako je nepostojanje političkog dogovora u Federaciji BiH ključan čimbenik svih odnosa unutar Federacije BIH, dok iskreno političko protivljenje implemenatciji presuda Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH dolazi, kako ističu, samo od predstavnika većinskog bošnjačkog naroda.

“Unitarističke, tzv. probošnjačke političke snage  u 2022. godini odbijaju sve dogovore o budućnosti i napretku ove zemlje i to uz nazočnost međunarodnih predstavnika na svim održanim sastancima.  Stoga legitimni predstavnici hrvatskog naroda u težnji za pravdom, demokracijom, suživotom, rade i provode politiku stabilnosti Federacije BiH i BiH. Svaka politička aktivnost usmjerena u tom pravcu za dobrobit sva tri naroda i građana u BiH jeste borba i političko djelovanje usmjereno ka jačanju i poštivanju Washingtonskog i Daytonskog mirovnog sporazuma, na kojima se temelje Ustav Federacije BiH i BiH”, naglašeno je u priopćenju Kluba HDZ BiH – HNS. 

“Vješta manipulacija da Hrvati nisu čuvari Daytona već rušitelji, što je stav probošnjačke politike pod plaštom borbe za građansku državu, dovodi do daljnjeg preglasavanja i majoriziranja Hrvata”, mišljenja su.

Još su kazali kako je krajnji cilj takve politike potpuno “preuzimanje zakonadavne i izvršne vlasti i izbacivanje Hrvata kao konstitutivnog naroda iz svih političkih procesa”.

Klub HDZ BIH – HNS-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BIH smatra kako predsjednik Federacije BiH i zastupnik te politika koju on zastupa i provodi jeste čuvar Ustava Federacije BiH i BiH.

“Stoga će HDZ BiH – HNS  i u budućnosti, kontinuirano, neumoljivo i snažno se zalagati za potpuno poštivanje Ustava, Daytonsku i Washingtonsku Bosnu i Hercegovinu, domovinu Hrvata kao konstitutivnog naroda, te se nećemo umoriti nego biti i ostati čuvari cjelovitosti i neovisnosti Bosne i Hercegovine. Svojom unitarističkom politikom Bošnjaci izravno štete svim konstitutivnim narodima i ostalima, te dovode u pitanje njihovu opstojnost  koja izravno prijeti cijelovitosti i opstojnosti Bosne i Hercegovine”, ocijenili su.

Na kraju su istaknuli kako Klub HDZ BiH – HNS u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH stoji uz hrvatskog političara Marinka Čavaru, predsjednika Federacije koji je, kako ističu, istinski branitelj i zaštitnik Ustava FBiH i BiH.

“Na izlobiranu Odluku o stavljanju njegovog imena pod sankcije i na crnu listu Ministarstva financija SAD gledamo s velikim čuđenjem, nepovjerenjem, te isto definiramo kao jedan od najvećih političkih apsurda američke administracije”, zaključeno je u priopćenju.