Ključ problema krize u BiH je u dvije multietničke županije – SBŽ i HNŽ

Rješenje političke krize u Bosni i Hercegovini i uspješna uspostava vlasti na svim razinama ponajviše bi mogli ovisiti o tome hoće li se i kako formirati vlast u dvije politički najosjetljivije županije – Hercegovačko-neretvanskoj i Srednjobosanskoj županiji.

Jedine uistinu multietničke županije u BiH test su političke mudrosti ali i spremnosti na dogovor ključnih stranačkih aktera iz bošnjačkog i hrvatskog naroda. Konačan ishod najavljenog nastavka razgovora Sulejmana Tihića, Dragana Čovića i Zlatka Lagumdžije mogao bi se odlučiti upravo na pitanju spomenute dvije županije u kojima je odnos snaga takav da bez bilo koje od tri stranke SDA, HDZ-a BiH i SDP-a, nije moguće uspostaviti funkcionalnu vlast.

Otvoren put za uspostavu vlasti

Dogovor o uspostavi vlasti u ove dvije županije otvorio bi put i rješavanju svih drugih problema i nesporazuma zbog kojih država BiH već skoro deset mjeseci nema vlast.
Uspostava vlasti u središnjoj Bosni mogla bi početi već idućeg tjedna. Racionalno je očekivati da vlast sastave upravo stranke koje imaju najveću potporu među hrvatskim, odnosno bošnjačkim biračkim tijelom.
Na taj bi se način također otvorio i proces koji je dosad funkcionirao poput spojenih posuda, da vlasti u HNŽ-u SBZ-u budu ustrojene po paritetnoj osnovi.
Dobar uvod u ovakav rasplet napravio je visoki predstavnik Valentin Inzko, koji je zatražio da se cijeli proces vrati na početak, odnosno na stanje prije nego su platformaši pokušali bez hrvatskih predstavnika uspostaviti vlast.
Odluka visokog predstavnika se može promatrati i kao upozorenje, ali i poruka ključnim političkim strankama tko bi trebao uspostaviti novu vladu, kako bi vlast, ne samo u toj županiji, nego i na drugim razinama, mogla glatko donositi brojne zakone i propise te provoditi potrebne reforme. Nakon prošlotjednog odmjeravanja snaga i stavova Čović, Lagumdžija i Tihić ponovno će sjesti za isti stol. Ako bude političke mudrosti, krenut će se upravo od dvije županije o čijem funkcioniranju ne ovisi samo politička stabilnost države nego i ukupni odnosi Bošnjaka i Hrvata.

Od županija do države

Svojim autoritetom stranački čelnici će utjecati i da se osobni sukobi u Hercegovačko-neretvanskoj i Srednjobosanskoj županiji prevladaju u interesu stabilne i funkcionalne vlasti.
Za Hrvate je vrlo važno da u županijskoj vlasti u središnjoj Bosni imaju svoje istinske predstavnike, a slično je i s Bošnjacima u HNŽ-u. Ako bi stranački lideri slijedom ovih očekivanja uspjeli dogovoriti uspostavu vlasti u ovim županijama, to bi bio snažan vjetar u leđa konačnom dogovoru i u stvaranju parlamentarne većine i raspodjeli izvršnih pozicija na državnoj razini. Ima naznaka da su i stranci spremni podržati ovakav dogovor koji bi prekinuo političku agoniju u kojoj se zemlja nalazi od prošlogodišnjih izbora.
Prvi korak k rješavanju političke situacije u središnjoj Bosni je i izvanredna sjednica Skupštine Srednjobosanske županije u utorak na kojoj će se izabrati predstavnik hrvatskog naroda u rukovodstvo ovog najvišeg županijskog zakonodavnog tijela. Na toj sjednici bit će izabrani i predstavnici hrvatskog naroda u radna tijela i komisije Skupštine.

■ Važnost – HN županija
Zbog hrvatske brojčane dominacije u ovoj županiji za SDA i SDP je vrlo važno da Bošnjaci budu adekvatno predstavljeni i utjecajni u vlasti

■ Zastupljenost – SB županija
Da bi se spriječio daljnji odljev hrvatskog stanovništva s ovog područja iznimno je važno da istinski predstavnici Hrvata budu zastupljeni u vlasti

■ Koncepti – Državna razina
Čvrst dogovor o vlasti u ove dvije županije omogućio bi da se u pozitivnijem ozračju pomire nacionalni i građanski koncept na državnoj razini

■ Razgovori lidera
LAKŠI PUT DO DRŽAVNE VLASTI

Sve ono što se proteklih deset mjeseci događalo na političkoj sceni u BiH pokazalo je da su se svi lideri vodećih hrvatskih i bošnjačkih stranaka, manje ili više, preračunali u kombinatorici. Zato su izravni razgovori Tihića, Lagumdžije i Čovića prilika da se konačno iznađe rješenje prihvatljivo za sve. Informacije koje dolaze govore kako i u stranačkim vrhovima sazrijeva stav da bi razgovori o raspodjeli ministarskih pozicija na državnoj razini bili neusporedivo lakši ako bi im prethodio dogovor o uspostavi vlasti u HNŽ-u i SBŽ-u.

Pišu: Dejan Jazvić, Zoran Krešić, VLM