„Kletva“ GKM Vitez i DIS teatra najbolja predstava na 15. FST BiH

Predstava „Kletva“, rađena u koprodukciji Gradskog kazališta mladih Vitez i Dis-Pozorišta mladih Banja Luka osvojila je nagradu „Zlata Imamović“ za najbolju predstavu 15. Festivala srednjoškolskog teatra Bosne i Hercegovine.

„Ova predstava je zaista nešto posebno. Od izbora teme i glumaca, pa do nespecifičnog načina rada. Maštajući s našim dragim prijateljima i višegodišnjim prijateljima iz Viteza željeli smo da napravimo nesvakidašnju predstavu. Predstava je oslobođena svih konvencionalnih tehnika, oslobođena je svih predrasuda i prepuštena na kreativnost ekipi. Moram da napomenem, da sam imao sreću raditi sa divnom glumačkom ekipom, koja jeste mlada, ali i jedna od najtalentovanijih ekipa u Bosni i Hercegovini. Upravo zbog toga što su veoma mladi očekujemo da će predstava “Kletva” živjeti mnogo sezona i biti učesnik brojnih festivala“, kazao je Novica Bogdanović, redatelj predstave i direktor DIS-a.

Predstava je rađena neverbalnim tehnikama i rezultat je višemjesečnih zajedničkih aktivnosti Gradskog kazališta mladih Vitez i Pozorišta mladih DIS iz Banja Luke. Probe su održavane u Vitezu, Banja Luci, Beogradu.

„Neizmjerno smo sretni zbog ove nagrade, posebno što ide za predstavu Kletva, koja je kruna naše dugogodišnje suradnje s ekipom iz DIS-a. Nestrpljivo čekamo završetak radova na našoj kazališnoj dvorani i premijerno izvođenje ove predstave u Vitezu, ali i Banja Luci. Također, već imamo velik broj poziva za igranje ove predstave u BiH, ali i inozemstvu. Čestitam ansamblu predstave, kao i svima koji su sudjelovali u radu na predstavi. Čestitam i našoj Berni Mišković koja je dobila nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na festivalu“, kazao je Ivan Sajević, producent predstave i voditelj GKM Vitez.

„Kletva“ je svojevrsna scenska maštarija, pa čak i više, s obzirom da se sve na sceni pretvara u igru i metaforu. Predstava se bavi nasljeđem, predrasudama, mitovima i snagom prave ljubavi, jačinom riječi, izgovorenom ili neizgovorenom, te duhovnom silom kojom je obdaren čovjek da može prenijeti na svoju okolinu dobro ili zlo, zavisno od izbora. A izbore i odluke donosimo svakodnevno.

„Kletva“ je rađena po tekstu Ognjena Bogdanovića, predstavu je producirao Ivan Sajević, koreografski uobličila Nina Tešanović, a režirao je Novica Bogdanović.
U predstavi igraju: Milan Bogdanović, Jelena Marković, Antonela Lukić, Franka Matić, Ana Dragozet, Berna Mišković i Stefan Maksić.