KK Čapljina u finalu, slavila u Busovači

Prvi finalist prvenstva KS Herceg Bosne za sezonu 2022/23 je ekipa HKK Čapljina, koja je u pravoj košarkaškoj atmosferi u četvrtak u Busovači pobijedila borbenu ekipu KK Busovače rezultatom 75 – 65. Najefikasniji kod pobjedničke momčadi bio je Mario Jelčić sa 20 poena, dok su kod domaćina najprecizniji bili Vildan Hodžić sa 28 i Ismar Brkić sa 24 postignuta poena. Tako je Čapljina sa skorom od 2:0 obezbjedila finalnu seriju za ulazak u najviši rang BiH košarke.

Iako poraženi košarkaši Busovače nemaju razloga za žaljenje.

” Ostvaren je povijesni uspjeh plasmanom u doigravanje za prvaka, ali dalje nije moglo. Presudilo je prije svega neiskustvo igranja ovakvih utakmica u play-offu na dvije pobjede, iako je postojala velika želja prije svih igrača, trenera , navijača i uprave kluba da se napravi još korak i dođe do finala,“ istakao je trener/igrač Atif Durak..

I utakmica u Busovači , poraz 65:75 od iskusne ekipe Čapljine je dokaz kako želja za pobjedom odvede utakmicu u drugu stranu. Toliko promašenih šuteva, “zicera”, a o slobodnim bacanjima da ne govorimo je prije svega rezultat velike nervoze i nedostatak iskustva igranja utakmica koje su biti ili ne biti. Ipak, sjetimo se sjajnih utakmica protiv Gruda i Tomislava,preokreta u izgubljenoj utakmici protiv Širokog, fantastičnih partija Ismara Brkića i Vildana Hodžića, “sipanja” trojki igrača-trenera Atifa Duraka, borbenosti Anesa Hodžića, Jazvića ,Dedovića i  Dujića. I dva visoka igrača, još srednjoškolca  – Jusupović i Ahmed Hodžić su u svojoj prvoj seniorskoj godini igranja dali svoj doprinos u igri ispod obruča, nekada i preko svojih trenutnih mogućnosti. Spomenimo da su svoje prve minute u seniorskoj konkurenciji igrali i Pandža,  Jurešić, Behadarević, Pezer, Husanović, Čičak. I naravno vrijedni domar, vođa puta i sve što treba, Dragan Šimić koji je bio sastavni dio ove odlične ekipe.

Ne treba sada ni tugovati za propuštenom šansom za finale , treba ostaviti ekipu od ove godine, pokušati dovesti jednu iskusnu “peticu” u reket, obavezno obaviti pripreme za novu sezonu (a ne kao ove godine startovati sa 0:5, pa kasnije voditi tešku bitku za play-off)i iskorak će se desiti sigurno jer će im ovogodišnje iskustvo sigurno pomoći.

Na kraju riječ-dvije o navijačima i publici. Raduje potpuni povratak gledatelja u Sportsku dvoranu u Busovaču, navijači su “izvukli” sigurno dvije pobjede protiv Širokog II i Tomislava, dali su svoj puni doprinos i u play-offu i nadamo se da će i iduće godine u još većem broju pohoditi na utakmice KK “Busovače” .