Kiseljak: Svoja iskustva prenijeli članovi zajednice “Cenacolo”

Prepoznajući problem ovisnosti kao jednu od najvećih pošasti današnjeg društva, kiseljačka podružnica HKD “Napredak” odlučila je u Kiseljaku organizirati tribinu o temi ovisnosti.

U suradnji s udrugom “Milosrdno srce” te Srednjom školom “Ivan Goran Kovačić” Kiseljak i Srednjom strukovnom školom Fojnica sa sjedištem u Kiseljaku, na tribini održanoj u izložbenom paviljonu Srednje škole Kiseljak o paklu ovisnosti govorili su članovi zajednice za borbu protiv ovisnosti “Cenacolo” iz Međugorja, odnosno bivši ovisnici, kao i roditelji liječenih ovisnika. Otvoreno i iskreno, oni su s brojnim Kiseljačanima, među kojima su najbrojniji bili srednjoškolci, podijelili vlastita iskustva o tomu kako su postali ovisnici, ali i kako su uz pomoć svojih obitelji, članova zajednice “Cenacolo” te uz vjeru i molitvu, izašli iz pakla ovisnosti.

O vlastitom iskustvu, ali i novim vrstama ovisnosti, uz ostale, govorio je i don Ivan Filipović. Nakon deset godina ovisnosti o heroinu, don Ivan se uspio izliječiti i postati svećenik. Već dva i pol desetljeća kroz “Cenacolo” pomaže i drugima da iziđu iz pakla koji se zove ovisnost, prije svega kroz rad i molitvu jer, ističe, “Cenacolo” je odgovor Katoličke crkve na problem ovisnosti. – Od vremena kada sam i sam bio ovisnik, 90-ih godina prošlog stoljeća, puno se toga promijenilo. Devedesetih smo bili ovisnici o heroinu, danas su puno izraženije neke druge vrste ovisnosti, prije svih o kocki, ali i alkoholu, tabletama, raznim vrstama kemijskih supstancija. Tu su i ovisnosti o tehnologiji te u konačnici ovisnost o neradu koja je itekako pogubna, upozorio je don Ivan Filipović iz zajednice “Cenacolo”.

Da je ovisnik pakao i za obitelj, potvrdili su sami ovisnici, kao i njihovi roditelji, obitelj Domazet iz središnje Bosne te Dragičević i Hrkać iz Hercegovine. A njihova iskustva kazuju da je kockanje najveća ovisnost današnjice. Počinje uplatom jednog jedinog listića, nastavlja se lažima i prijevarama s jednim jedinim ciljem, osigurati novac za novu uplatu. I tako sve dok se potpuno ne izgube dostojanstvo i volja za život, posvjedočili su bivši ovisnici, a potvrdili njihovi roditelji, koji su se također suočili s paklom ovisnosti koja, osim brige za dijete, sa sobom donosi i sram od osude zajednice. Zajednice poput “Cenacola” za bivše ovisnike su, kako sami kažu, poput čistilišta u koje dolaze nakon pakla ovisnosti jer se u njima uz rad i molitvu te veliku pomoć svih članova uspijevaju otrgnutu paklu ovisnosti.

Mnogi su se nakon izlječenja vratili u svakodnevni život. Istina je da na njih i dalje vrebaju opasnosti od mnogih vrsta ovisnosti koje su zajedničke svim mladim ljudima danas. Ojačani vjerom i molitvom koja im je postala dio svakodnevice kažu da im je puno lakše oduprijeti se svim životnim izazovima među kojima je i ovisnost. (Večernji list)

Prethodni članakBožićni sajam pod nazivom „Božić u Vitezu“
Sljedeći članakVitez ostao bez bodova u meču protiv lidera