Kiseljak: Općina daje plastenike mladim i socijalno ugroženim osobama

Općina Kiseljak ovih je dana na svojoj službenoj internetskoj stranici objavila javni poziv za dodjelu plastenika površine 100 četvornih metara s potrebnom opremom, uz sufinanciranja korisnika.

Podjela plastenika dio je projekta ekonomskog jačanja socijalno i materijalno ugroženih osoba te mladih kroz proizvodnju povrća u plastenicima.

Općina Kiseljak realizira ga uz pomoć humanitarne organizacije “Maid”. U cilju razvoja plasteničke proizvodnje u Kiseljaku, općinske vlasti i spomenuta organizacija osigurale su po 40 posto sredstava za plastenike i opremu, dok će preostalih 20 posto osigurati korisnici.

Pravo sudjelovanja na javnom pozivu koji je otvoren do 17. svibnja imaju socijalno i materijalno ugrožene osobe, mladi kao i uži članovi njihovih obitelji .

Uvjet je i da posjeduju poljoprivredno zemljište ili su ga uzeli pod zakup, a prednost prilikom dodjele imat će korisnici kojima je vlastito ili iznajmljeno zemljište u blizini kuća u kojima žive.

Jedan od uvjeta koje treba zadovoljiti podnositelj zahtjeva je upis u Registar poljoprivrednih proizvođača općine Kiseljak.

Također, nužno je osigurati i sustav navodnjavanja te iznos od 478 KM, što je 20 posto nabavne vrijednosti plastenika i opreme koja se dodjeljuje.

Podnositelje zahtjeva koji budu imali najviše bodova izabrat će povjerenstvo koje će činiti predstavnici Općine Kiseljak i organizacije “Maid” sa sjedištem u Sarajevu, a odabrani korisnici bit će dužni proći dvodnevnu edukaciju. Inače, riječ je o projektu “Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih kroz proizvodnju povrća u plastenicima”, a koji je do sada proveden u nekoliko gradova i općina diljem BiH.