Kiseljak: Blagdan sv. Klare proslavljen u jedinom samostanu sestara klarisa u BiH, u Brestovskom

Katolički puk središnje Bosne izuzetno je privržen sljedbenicama sv. Klare Asiške

Zajednica sestara klarisa u Brestovskom pokraj Kiseljaka, jedina ovog reda u BiH, zajedno s vjernicima župe Brestovsko ali i brojnih drugih župa središnje Bosne proslavila je blagdan svete Klare Asiške, utemeljiteljice reda . Riječ je o drugom franjevačkom redu u Katoličkoj crkvi prepoznatljivom po životu u strogoj klauzuri, unutar zidina samostana kojeg sestre napuštaju tek u rijetkim prilikama.

Iza rešetaka samostana sedam sestara klarisa koliko ih broji zajednica u Brestovskom, pratile su i središnje misno slavlje kojeg je u dvorištu njihova samostana, uz sudjelovanje brojnih svećenika, među kojima su i gvardijani Franjevačkih samostana u središnjoj Bosni, počevši od Fojnice i Kreševa pa sve do Jajca, predvodio fra Jozo Marinčić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene. U svojoj propovijedi fra Jozo Marinčić govorio je o radosti ljubavi i pripadanja s kojom se niti jedna radost posjedovanja materijalnog kojoj suvremeni čovjek sve više teži, ne može usporediti. Pozvao je vjernike da slijede primjer Klare Asiške koja se odrekla obiteljskog bogatstva i krenula putem vjere sljedeći Krista i sv. Franju. „Sveta Klara uzor je sestrama njezinim sljedbenicama ali i nama vjernicima jer nam je svojim životom pokazala da istinska radost dolazi iz naše nutrine i okrenutosti ka vjeri, a ne materijalnog kojemu sve više nas robuje“, poručio je provincijal Marinčić.

Dok jedni u sv. Klari traže životni uzor, vjernici župa Lepeničke doline ali i drugih krajeva središnje Bosne u njezinim sljedbenicama iz Samostana u Brestovskom pronašli su sigurno utočište, najprije u teškim ratnim ali i poratnim vremenima. Poput sv. Klare koja je od stradanja spasila rodni Asiz, mnogi vjeruju da njezine sljedbenice bdiju nad katoličkim pukom ovog kraja koji im je izuzetno privržen. Iako žive u strogoj klauzuri, provodeći dane u molitvi i radu, klarise pronalaze vremena za svakodnevne kontakte s vjernicima s kojima preko rešetaka razgovaraju o svakodnevnim problemima te zajedno mole za zagovor sv. Klare. Svetica koja je živjela prije više od sedam stoljeća, među ostalim, zaštitnica je i televizije, odnosno zaposlenih u elektroničkim medijima koji u njezino vrijeme nisu ni postojali. Njihovom zaštitnicom proglašena je puno godina poslije smrti zbog vizije istine koju je za života širila, poslanja koje bi trebalo biti prioritet svima koji rade u medijima.