Kineski veleposlanik s viteškim gospodarstvenicima

U srijedu poslijepodne u Vitezu je boravio veleposlanik Republike Kine u Bosni i Hercegovini, Chunfeng Dong. Ugledni gost u Vitez je doputovao na poziv viteškog gospodarstvenika Franje Rajkovića i zamjenice ministra obrane BiH, Marine Pendeš, nakon kontakata uspostavljenih u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Sarajevu, za vrijeme prijama organiziranog u povodu Dana državnosti susjedne nam Hrvatske.

Sa svojim najbližim suradnicima veleposlanik Republike Kine, uz domaćinstvo Marine Pendeš i predsjednika Općinskog vijeća Viteza, Tomislava Bošnjaka – Matića, razgovarao je s predstavnicima pet uglednih zvrtki iz Viteza koje imaju dugogodišnju i uspješnu suradnju s tvrtkama iz Republike Kine. Na žalost viteškog gospodarstvenika, ta suradnja Ecconomica, Ecosa, Sofe MM, Ovnaka i FIS-a još uvijek je jednosmjerna – uvoz raznih roba i repromaterijala iz Kine. A i na ovom vrlo zanimljivom i, rekli bismo, uspješnom sastanku, govorilo se kako tu gospodarsku suradnju učiniti dvosmjernom. A, naglasile su obje strane, potencijala, uvjeta i razloga za to zaista ima.

Kako je kazao veleposlanik, Chunfeng Dong, gospodarska razmjena Republike Kine s Bosnom i Hercegovinom kreće se između 500 i 600 milijuna američkih dolara, s tendencijom stalnoga rasta. A u toj razmjeni viteško gospodarstvo, istina samo uvozom, sudjeluje s blizu 10 posto.

„Mi smo prostorno i po broju stanovnika mala općina, a po gospodarskim dosezima daleko smo iznad mnogih mnogoljudnijih i prostorno većih općina u BiH pa i na širem području. A hoćemo i možemo i više i bolje a na tom našem zacrtanom putu je i Republika Kina“, kazao je u pozdravnom obraćanju predsjednik Općinskog vijeća Viteza, Tomislav Bošnjask- Matić.

Nakon zanimljivog i konstruktivnog razgovora, iznošenja ideja, mogućnosti, planova, prijedloga…, date su i određene smjernice kako tu, već sada dobru, gospodarsku suradnju, u relativno kratkom vremenu poboljšati, povećati, čak udvostručiti, učiniti je dvosmjernom..!.

“To su ostvarive ideje, možemo ih uspješno realizirati na obostrano zadovoljstvo, no za to su potrebni određeni koraci, preduvjeti, rekao bih“, kazao je Franjo Rajković predlažući češću, čvršću i bolju međusobnu komunikaciju, uz češće susrete kakav je bio ovaj održan u utorak u Vitezu.

Rajković je predložio kako bi bilo dobro, vjeruje i učinkovito, organizirati posjetu viteških gospodarstvenika nekim od kineskih provincija, prije svega onima s kojim već sada viteški gospodarstvenici imaju dobru suradnju. Takav posjet trebao bi biti u organizaciji Veleposlanstva Republike Kine u Sarajevu. Rajković je također naglasio kako bi viteški gospodarstvenici rado bili domaćini kineskim parnerima, sadašnjim i budućim” te kako treba razmišljati o izgradnji jednog velikog kineskog distributivnog centra u Vitezu, o kineskom predstavništvu na ovom području i viteškog gospodarstva u Kini.

U prijateljskom i radnom tonu razgovori o unapređenju poslovne suradnje nastavljeni su i za vrijeme radnoga ručka organiziranog u hotelu „Central“ u Franšiznom centru BiH.

Prethodni članakFBiH dobija jedinstveni fond za porodilje?
Sljedeći članakVitez odigrao neriješeno protiv prvaka BiH