Kinder čokoladice su opasne? “U njima su kancerogene tvari”

Čokolade su kontaminirane tzv. aromatskim mineralnim uljima (MOAH), ali proizvođači ih zasad odbijaju povući s tržišta i poručuju kako je sve legalno.

Čokoladice Kinder, Lindt Fioretto Nougat Minis i Sun Rice Classic Schokohappen sadrže štetnu tvar koja bi mogla biti kancerogena. Objavio je to njemački regulator Foodwatch nakon testiranja tih popularnih slatkiša.

Čokolade su kontaminirane tzv. aromatskim mineralnim uljima (MOAH), ali proizvođači ih zasad odbijaju povući s tržišta i poručuju kako je sve legalno, javlja RT.

Foodwatch je testirao i više od 20 vrsta čipseva od krumpira i raznih drugih čokoladica u kojima je našao i zasićena mineralna ulja (MOSH) koja se mogu nataložiti u tijelu i na duge staze uzrokovati oštećenje organu. Djeca su pod najvećim rizikom.

Ne postoje dopuštene razine mineralnih ulja u hrani. Ne možete ih vidjeti, ne možete ih osjetiti, ali oni su tamo. Preporučamo da te proizvode ne kupujete jer jednostavno nisu prihvatljivi za konzumaciju”, rekao je John Hegg iz Foodwatcha.

Dodao je i kako Kinder Riegel čokoladice imaju najopasnije MOSH i MOAH vrijednosti. Kemikalije u hranu ulaze najčešće preko recikliranih pakiranja na kojima je boja koja može sadržavati ulja.

Foodwatch poziva na ograničavanje mineralnih ulja MOSh u hrani i nultu toleranciju na ulja MOAH.

Izvor:24 sata.hr